Зеленський: світ має тиснути на Росію, аби посадити її за стіл переговорів

Президент України Володимир Зеленський (ліворуч) та премʼєр-міністр Великої Британії Кір Стармер в Бленхеймському палаці, Вудсток, Сполучене Королівство, 18 липня 2024 року. AP/Stefan Rousseau

Весь світ повинен буде чинити тиск на Росію, щоб переконати її сісти за стіл і розглянути можливість припинення війни проти України.

Про це Володимир Зеленський заявив у інтервʼю британській телерадіокомпанії BBC.

"Це не означає, що всі території відвойовуються силою. Я думаю, що сила дипломатії може допомогти", – сказав він.

Він додав, що ослаблення Росії на полі бою "поставить Україну на сильнішу позицію за столом переговорів".

"Здійснюючи тиск на Росію, я вважаю, що можна погодитися на дипломатичне врегулювання", — заявив Зеленський.

Володимир Зеленський обіймає посаду президента з 2019 року. В інтервʼю BBC він сказав, що передбачав час, коли піде у відставку, "але не до тих пір, поки не закінчиться війна".

Також Зеленський сказав, якщо на президентських виборах у США переможе Дональд Трамп, він сподівається залучити на свій бік його віцепрезидента Джей Ді Венса, який не раз критикував підтримку України.

Від британського уряду, за словами Зеленського, він хоче отримати дозвіл на удари у відповідь західною зброєю на визнаній території Росії без обмежень по дальності.

"Ми просто хочемо відповідати точно по тій точці, з якої вони по нас стріляють", — сказав президент України.

Візит Зеленського до Великої Британії

Раніше про поїздку президента України до Великої Британії повідомляла британська газета The Guardian із посиланням на власні джерела. Там йшлося про те, що Володимир Зеленський має виступити перед європейськими лідерами в Бленгеймському палаці.

Про офіційний візит Зеленський повідомив вже 18 липня, коли прибув до Британії, де його зустрів український посол Залужний. Президент також виступив під час інавгураційної пленарної сесії ІV саміту Європейської політичної спільноти. Він наголосив, що ракети та дрони не є "носіями державного суверенітету", тому необхідна колективна воля, щоб їх збити.

Новини України