Зеленський: «Питання територіальної цілісності не може вирішувати президент»

Президент України Володимир Зеленський під час інтерв’ю представникам французьких ЗМІ. Скрін відео

Будь-які питання щодо територіальної цілісності України не можуть вирішуватися без українського народу, оскільки це протирічність Конституції України, заявив президент Володимир Зеленський. Він також вважає, що "не всі території треба відвоювати зброєю", це треба зробити завдяки дипломатії.

Про це Зеленський сказав, відповідаючи на запитання щодо ідеї територіальних поступок заради тривалого і справедливого миру в інтерв'ю представникам французьких ЗМІ.

“Будь-які питання щодо територіальної цілісності України – це питання, яке не може вирішувати президент, або будь-яка особа в світі, або всі президенти світу. Без українського народу це неможливо. Це протирічність Конституції України. І тому це питання виключно наше, внутрішнього характеру”, — сказав Зеленський.

Він додав, що це питання може розглядатися тільки тоді, коли хтось буде офіційно його піднімати.

Коментуючи ідею, відповідно до якої Україна може віддати свої території, а замість цього щось отримає — “якісь гарантії безпеки, може НАТО, може ЄС і так далі”, Зеленський сказав, що таких меседжів може бути дуже багато. Але, за словами Зеленського, ніхто офіційно нічого не пропонував Україні.

“А Україна ніколи не буде відмовлятися від своїх територій. Не має права офіційно влада відмовлятися від своїх територій. Тому що це є порушення Конституції України”, — сказав Зеленський.

Відповідаючи на запитання, чи відкритий він до ідеї референдуму, за наслідками якого українці могли би поступитися територіями, Зеленський сказав, що “для цього потрібно, щоб український народ бажав цього”.

“Скажу вам чесно, це не найкращий варіант, тому що ми маємо справи з Путіним. І для нього це буде перемога забрати частини наших територій. Але все одно пройде якийсь час, і якщо це заморожений конфлікт, він може прийти знову і зробити це. І тому це дуже складне питання”, — сказав Зеленський.

За його словами, не всі території треба “руками відвоювати, і не всі території треба відвоювати зброєю”, бо на це можна витратити багато часу і багато людей.

“Я вважаю, що це не дуже добре. І тому, я вважаю, дипломатично можна відвоювати свої території. Для цього ми, чесно кажучи, і будували Формулу миру, коли можна політично тиснути всім світом на Путіна”, — пояснив президент.

Наприкінці червня цього року Зеленський інформував, що Україна формує команди й групи, які розроблятимуть плани дій за "формулою миру".

У липні Зеленський заявив, що припинення вогню між Україною та Росією можливе лише на "зрозумілому" міжнародному майданчику в присутності лідерів країн, яким довіряють.

Що передбачає українська "формула миру"

11 жовтня 2022 року президент Володимир Зеленський озвучив лідерам країн "Групи семи" (G7) Формулу миру для подолання російської загрози.

Документ зокрема передбачає оборонну підтримку України, захист територіальної цілісності та покарання винних у збройній агресії. Також формула передбачає протидію екоциду та фіксацію завершення війни.

Формула миру включає 10 пунктів:

  • Радіаційна та ядерна безпека.
  • Продовольча безпека.
  • Енергетична безпека.
  • Звільнення всіх полонених і депортованих.
  • Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.
  • Виведення російських військ і припинення бойових дій.
  • Повернення справедливості.
  • Протидія екоциду.
  • Недопущення ескалації.
  • Фіксація закінчення війни.
  • Новини України