Затримання заступника міністра енергетики на хабарі у пів мільйона доларів: уряд звільнив Олександра Хейла

Заступника міністра енергетики затримали на хабарі у пів мільйона доларів. САП

Уряд на своєму засіданні звільнив заступника міністра енергетики Олександра Хейла. Раніше правоохоронці заявили про викриття у Києві масштабної корупційної схеми, яку організував заступник міністра енергетики. За даними САП, його затримали на хабарі у пів мільйона доларів за надання дозволу на вивезення гірничо-видобувного обладнання з прифронтового району.

За даними джерел Суспільного в правоохоронних органах, затримали заступника міністра енергетики Олександра Хейла та ще трьох людей.

Про затримання повідомляють Спеціалізована антикорупційна прокуратура і Міненерго зранку 12 серпня.

"За процесуального керівництва прокурорів САП та Київської обласної прокуратури детективи НАБУ спільно з СБУ на одержанні неправомірної вигоди за надання дозволу на вивезення гірничо-видобувного обладнання з прифронтового району викрили заступника міністра енергетики України та трьох його спільників", — йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що у межах досудового розслідування встановили, що “топпосадовець, діючи у змові з довіреною особою, очільником енергетичної компанії з Миколаївської області та керівником одного з державних вугільних підприємств на Донеччині, висловив прохання керівнику іншого вугільного підприємства, яке знаходиться у західному регіоні, надати неправомірну вигоду у розмірі 500 тис. дол. США”.

“Натомість він обіцяв забезпечити передачу на зберігання з можливістю використання цього обладнання для видобутку вугілля. Фактично мова йшла про можливість евакуювання унікального обладнання із зони бойових дій та його використання на шахтах західного регіону”, — повідомили у САП.

Зазначається, що за домовленістю гроші мали передаватися п’ятьма частинами по 100 тисяч доларів США на кожній зустрічі.

“Посадовця Міненерго та його трьох спільників затримано “на гарячому” одразу після отримання третього траншу. Їхні дії кваліфіковано за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України”, — наголосили у відомстві.

Наразі вирішується питання про застосування до затриманих запобіжних заходів.

У Міненерго повідомили, що відомство невідкладно внесло подання на Кабінет міністрів про звільнення чиновника.

“Фігурантам провадження повідомлено про підозру, наразі тривають слідчі дії. Міністерство тісно співпрацює з СБУ, НАБУ та всіма правоохоронними органами задля повного викорінення корупції в енергетичній галузі і унеможливлення проявів корупції в майбутньому”, — йдеться у заяві Міненерго.

Згодом стало відомо, що на своєму засіданні 12 серпня Кабінет міністрів України ухвалив розпорядження про звільнення Олександра Хейла з посади заступника Міністра енергетики України

Новини України