«Українців чекають можливі затримки пенсій, названо причини проблеми»: що відбувається і кого з пенсіонерів торкнеться?

"Українців чекають можливі затримки пенсій, названо причини проблеми": що відбувається і кого з пенсіонерів торкнеться?

ПФУ вже майже завершив виплату серпневих пенсій. Залишилося всього кілька днів до закінчення виплат. А ось у вересні деякі українці можуть вчасно не отримати свою пенсію. Причин затримки пенсій може бути декілька, зокрема й банальних.

Як інформує «Today.ua», однією з причин затримки пенсії може бути непроходження пенсіонером фізичної ідентифікації. Річ у тім, що відповідно до урядової постанови всі пенсіонери, які стали вимушеними переселенцями до 24 лютого 2022 року, зобов’язані проходити раз на півроку фізичну ідентифікацію. Це потрібно для того, щоб Пенсійний фонд був упевнений, що він платить пенсію саме тій людині, якій вона призначена.

У разі, якщо пенсіонер вчасно не пройшов ідентифікацію, а шестимісячний термін з часу попередньої вже минув, йому припиняють виплату пенсії на його банківську карту. Але щойно він пройде ідентифікацію, йому повернуть усю невиплачену суму.

Власник простроченої картки також ризикує не отримати пенсію

Може бути ще одна причина затримки пенсії — закінчення терміну дії банківської картки, за якою людина отримує пенсію. У цьому випадку пенсію на картку їй нараховують, проте отримати її вона не може.

Перевірити термін дії банківської картки дуже просто. На кожному пластику є остаточна дата його використання — крайній місяць і рік, до яких картка буде дійсною. Можна також подивитися термін дії своєї картки і в особистому кабінеті на порталі ПФУ.

При цьому гроші на рахунок пенсіонера надходять, однак забрати він їх не може, доки не обміняє картку на нову. Однак є ще один спосіб отримати невиплачені гроші — прийти зі своїм паспортом у будь-яке з відділень банку, через яке здійснюється виплата пенсії. Таким чином можна буде зняти потрібну суму із заблокованого рахунку.

Водночас у пенсіонерів, які отримують свої виплати через Ощадбанк, у вересні таких проблем ще не повинно бути, оскільки цей банк подовжив термін дії всіх своїх прострочених карток до 30 вересня 2024 року. А ось уже в жовтні, якщо чергової пролонгації не буде, у багатьох громадян може виникнути затримка з виплатою пенсії.

Новини України