Україна та Велика Британія уклали угоду про кредитну підтримку оборонних спроможностей. Що передбачає документ

У присутності президента Володимира Зеленського і британського прем’єра Кіра Стармера міністр оборони України Рустем Умєров та міністр оборони Великої Британії Джон Гілі підписали Угоду між урядами країн щодо офіційної кредитної підтримки в розвитку оборонних спроможностей України. ОПУ

Україна та Велика Британія сьогодні, 19 липня, уклали угоду про кредитну підтримку оборонних спроможностей. Документ дасть змогу започаткувати українсько-британські проєкти у цій сфері. Зокрема йдеться про постачання й налагодження ремонту та часткового виробництва систем ППО, бронетехніки та боєприпасів.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Угода передбачає, що британські постачальники зможуть укласти кредитні договори та контракти з Україною на 2 млрд фунтів стерлінгів. Ця сума неостаточна й може бути збільшена в майбутньому. Термін погашення кредиту – 15 років. "Завдяки цьому до 2026 року Сили оборони України, зокрема, вдасться забезпечити системами протиповітряної оборони та засобами радіолокації та ураження, отримати технології та освоїти часткове виробництво стволів, запасних частин і компонентів до артилерійських установок, бронетехніки західного зразка", — йдеться у повідомленні.

Візит Зеленського до Великої Британії

Раніше про поїздку президента України до Великої Британії повідомляла британська газета The Guardian із посиланням на власні джерела. Там йшлося про те, що Володимир Зеленський має виступити перед європейськими лідерами в Бленгеймському палаці.

Конференція у четвер, 18 липня, є четвертою зустріччю Європейського політичного співтовариства — колективу, започаткованого після вторгнення Росії в Україну.

18 липня президент України Володимир Зеленський приїхав до Великої Британії для участі у саміті Європейської політичної спільноти.

Під час свого візиту Зеленський підписав ще дві безпекові угоди — із Чехією та Словенією, а також мав аудієнцію з британським монархом Чарльзом ІІІ.

19 липня Володимир Зеленський прибув до резиденції до премʼєра Великої Британії Кіра Стармера.

Новини України