Україна може використовувати британську зброю в Курській області, за винятком Storm Shadow

Далекобійні ракети Storm Shadow Dubai Air Show. RABIH MOGHRABI/AFP via Getty Images

Українські війська можуть використовувати зброю, яку передала Києву Велика Британія, на російській території. Виняток становлять далекобійні ракети Storm Shadow — ними по РФ бити не можна.

Про це з посиланням на Міністерство оборони Британії пишуть BBC, The Times і The Independent.

Речник Міноборони заявив, що Україна має "чітке право на самооборону від незаконних нападів Росії… що не виключає проведення операцій на території РФ".

"Ми чітко заявляємо під час процесу передання, що обладнання буде використовуватися відповідно до міжнародного права", — додали у британському відомстві.

Ексміністр оборони Бен Воллес раніше заявляв, що все озброєння, яке постачає Британія, за винятком ракет великої дальності Storm Shadow, може бути використане на території Росії. Такі умови чинні й зараз.

Що відомо про крилаті ракети Storm Shadow

Storm Shadow або SCALP — це крилата ракета великої дальності зі стелс-можливостями, спільно розроблена Великою Британією та Францією, яка зазвичай запускається з повітря. Ракета має польотну масу до 1300 кг, а маса бойової частини – 450 кг. Заявлена дальність пуску складає понад 250 км в експортному варіанті, і до 560 км — для армії Франції та Британії.

Політ ракети до цілі відбувається на висоті 30-40 м з максимальною швидкістю до 1000 км/год в залежності від висоти польоту.

Ракета має дворівневу бойову частину. Спочатку перший кумулятивний заряд пробиває броню, бетон або землю, а потім основний заряд проникає всередину цілі, щоб завдати максимального ураження.

Storm Shadow призначена для знищення важливих стаціонарних цілей, які добре захищені засобами протиповітряної оборони. Може використовуватися в будь-який час доби, складних метеоумовах та при застосуванні противником засобів радіоелектронної протидії.

Ракети Storm Shadow можуть бути встановлені на українських винищувачах радянського виробництва і мають радіус дії, щоб завдати ударів углиб окупованих Росією територій України.

Як зазначає портал Defence Express, бойова частина Storm Shadow важить 450 кг, що удвічі більше ніж в ATACMS. Крім того, літак із крилатою ракетою повітряного базування має значно більшу мобільність, ніж будь-який наземний тактичний ракетний комплекс.

Бої у Курській області РФ

6 серпня у Росії заявили, що українські війська прорвали кордон, зайшли на територію Курської області та почали там своє просування. У Міноборони заявили про бої в регіоні і висування в Курську область резервів російських військ. У ЗСУ ситуацію не коментували.

Через добу на це відреагував очільник Кремля Володимир Путін — звинуватив Україну у "провокації". Увечері 8 серпня у Бєлгородській, Брянській та Курській областях оголосили режим контртерористичної операції. 12 серпня Путін скликав нараду щодо ситуації в прикордонних з Україною регіонах та наказав Міноборони РФ, аби російська армія "вибила супротивника" з Курської області.

8 серпні росЗМІ повідомили, що українські військові під час операції у Курській області Росії за добу прорвали дві лінії фортифікаційних споруд. Їх російська влада побудувала за 2,5 роки повномасштабної війни, витративши 15 мільярдів рублів.

Аналітики VoxCheck підтверджували правдивість відеороликів з українськими військовими із Суджі й інших міст Курської області, а також взяття полонених росіян та розбиття колони армії РФ у тій області.

На події у Курській області РФ відреагували у США та Європейському Союзі — зауважили, що Україна має право захищатися на свій розсуд. Німеччина не заперечує використання в Курській області переданої ФРН зброї. А Китай сказав, що уважно стежить за ситуацією, й закликав сторони до деескалації.

12 серпня Президент Володимир Зеленський і Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський вперше прямо підтвердили наступальну операцію ЗСУ в Курській області РФ. За словами Сирського, під контролем українських військ перебуває близько тисячі квадратних кілометрів території Росії.

Новини України