Україна хоче розробляти лазерне наведення, ШІ для рою дронів та дешеві ракети — Мінцифри

Україна хоче розробляти лазерне наведення, ШІ для рою дронів та дешеві ракети - Мінцифри

Україна хоче залучити виробників зброї до розробки ефективного лазерного наведення, ШІ для рою дронів, власних систем залпового та дешевих ракет.

Про це заявив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров на міжнародній конференції з питань безпеки Globsec Forum у Празі, передає кореспондент Укрінформу.

Він розповів, що українські війська стикаються із такими викликами, як велика кількість техніки та піхоти противника, нестача снарядів, дронів-камікадзе та розвідувальних дронів.

За словами Федорова, у відповідь Збройні сили використовують дешеві FPV-дрони, розвідувальні безпілотники, маленькі системи протиповітряної оборони, а також Україна почала виробляти свої далекобійні безпілотники для ударів вглиб по території РФ.

“Які наступні виклики, де ми потребуємо вашої допомоги — як винайти ефективне лазерне наведення, як розробити ШІ для рою дронів, як виробити український HIMARS, як розвивати дешеві українські ракети для збиття "Шахедів"? Я думаю, що тут ми можемо досягти успіху тільки разом. Ми можемо спільно працювати та винаходити. Ми можемо спільно виробляти”, – звернувся міністр до партнерів.

Як повідомлялося, у липні 2023 року була започаткована грантова програма Brave1. Упродовж року учасники defense-tech кластеру Brave1 отримали 186 грантів на свої розробки на загальну суму $3,2 мільйона.

На 2024 рік уряд виділив ₴1,5 мільярда на гранти для розробників defense-tech рішень.

Новини України