Як підготувати будинок до блекауту: корисні поради

Відключення світла — сучасна українська реальність. Але до всього можна звикнути та навіть практично не відчувати дискомфорту, якщо правильно підготуватися. Про те, як спокійно переживати несподіванки від ДТЕКу, поговоримо далі. photo-1502307444187-44d62a6a80af?q=80&w=2070&auto=format&fit=crop&ixlib=rb-4.0.3&ixid=M3wxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8fA%3D%3D

Купівля акумулятора чи генератора

Найпростіше не переживати під час аварійних відключень, якщо під рукою є власне джерело світла. Мешканці приватних будинків або власники великих балконів з відкритими вікнами можуть дозволити собі генератор. Він може працювати годинами без зупинки, головне — вчасно додавати бензин чи дизель. На відміну від зарядних станцій, ціни на генератори цілком виправдані у співвідношенні їх потужності та технічних можливостей. Жителі багатоповерхівок часто купують EcoFlow та його аналоги. За принципом роботи він нагадує дуже потужний повербанк, місткості якого достатньо для живлення основних електроприладів протягом кількох годин. Такі акумулятори тихі, екологічні та максимально безпечні, але час їх роботи обмежений рівнем мАг.

Встановлення максимально потужної техніки

Якщо світло в будинку дають лише на 2–3 години поспіль, важливо встигнути виконати всі побутові завдання з використанням відповідних приладів. Наприклад, на кухні однозначно знадобиться холодильник No Frost з максимальною потужністю, який можна увімкнути в режимі інтенсивного охолодження, щоб знизити температуру та захистити продукти від прокисання. Кондиціонер теж знадобиться з турборежимом: такі моделі охолоджують або нагрівають кімнати всього за 15–20 хвилин.

Живлення роутера від повербанку

На третій рік проблем з електрикою більшість інтернет-провайдерів отримала альтернативні джерела живлення оптоволокна. Коли вимикають світло, обладнання запитується від генератора/акумулятора та продовжує свою роботу. Від вас потрібно тільки купити повербанк та шнур-перехідник з відповідним роз’ємом та рівнем потужності. За його допомогою можна підтримувати працездатність Wi-Fi-роутера годинами безперервно.

Використання автономних світильників

Виробники пропонують такі освітлювальні прилади:

  1. настільні лампи на акумуляторі;
  2. імітація свічок з роботою від батарейок;
  3. підвісні ліхтарі з живленням від сонячного світла;
  4. світлодіодні настінні стрічки з підключенням до повербанку.

Можна вибрати кілька різних за дизайном, рівнем потужності та вартості приладів, і практично не помічати відсутності централізованого освітлення в кімнаті.

Підключення стабілізатора напруги

Регулярні стрибки напруги в електричній мережі — одна з головних причин раптового виходу з ладу навіть нової побутової техніки. Захистити чутливе обладнання можна за допомогою стабілізатора напруги. Він не дає надто сильному імпульсу енергії добратися до кінцевого споживача, що особливо важливо для газових котлів і комп’ютерів.

Новини України