У МАГАТЕ стурбовані воєнною активністю біля Курської АЕС та закликають до «стриманості, щоб уникнути ядерної аварії»

Курська атомна електростанція. ГУР МО України

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) уважно стежить за повідомленнями про воєнну активність у районі Курської атомної електростанції (АЕС) у Росії.

Про це йдеться на сайті Агентства.

Зазначається, що ця станція має шість енергоблоків двох різних типів реакторів: два з них типу РБМК-1000 перебувають у стані зупинки, ще два — працюють у штатному режимі, а ще два реактори типу ВВЕР-510 перебувають на стадії будівництва.

У зв'язку зі значною воєнною активністю, у МАГАТЕ нагадали усім сторонам про сім основних принципів гарантування ядерної безпеки під час збройних конфліктів. Крім того, Агентство наголошує на п'яти конкретних принципах, розроблених для гарантування безпеки Запорізької АЕС у контексті війни між Російською Федерацією та Україною, які також мають застосовуватися в цій ситуації.

Один із ключових принципів, як відзначили у МАГАТЕ, — це необхідність забезпечення фізичної цілісності атомної електростанції, незалежно від того, де вона розташована.

"МАГАТЕ закликає всі сторони до максимальної стриманості, щоб уникнути ядерної аварії, яка може мати серйозні радіологічні наслідки. Керівництво Агентства перебуває в постійному контакті з відповідними органами влади обох країн і продовжить інформувати міжнародну спільноту про подальший розвиток подій", — йдеться у повідомленні Агентства.

Новини України