У Чернівцях встановили меморіальну таблицю на честь видатного громадського діяча — фото

У Чернівцях встановили меморіальну таблицю на честь видатного громадського діяча - фото

У Чернівцях встановили меморіальну табличку, присвячену репресованому тоталітарним комуністичним режимом колишньому редакторові газети «Час» у Чернівцях, адвокатові, громадському діячеві Леву Когуту.

Про це повідомляє кореспондентка molbuk.ua

Табличку встановили на будинку №8 на вулиці Салтикова-Щедріна, яку нещодавно перейменували на честь Лева Когута. На таблиці є інформація про те, на честь кого названа вулиця. А також QR-код із посиланням на вікіпедію з даними про Лева Когута.

У Чернівцях встановили меморіальну таблицю на честь видатного громадського діяча - фото

Історія — довга і цікава, як усе було — розповідає ініціаторка встановлення таблиці, речниця управління СБУ в Чернівецькій області Леся Федоренко:

“Три роки тому за ініціативи управління СБУ в Чернівецькій області був запущений процес реабілітації репресованого тоталітарним радянським режимом активного громадського діяча початку минулого століття, редактора багатьох українських газет у Чернівцях, у тому числі видання “Час”, Лева Когута, — розповідає Леся Федоренко. — Його справа знаходиться у архівному відділі управління СБУ.

Нам вдалося знайти нащадків цього громадського діяча, які проживають зараз у США. Там уже народжені три покоління. Я отримала довіреність на право представляти їхню родину у справі реабілітації Лева Когута. Почали цей процес у вересні 2021 року. І вже в грудні 2023 року національна комісія з реабілітації визнала його реабілітованим. Ми презентувати документи про реабілітацію громадськості і передали родині. І зараз вони в рідних на почесному місці”.

У Чернівцях встановили меморіальну таблицю на честь видатного громадського діяча - фото

Паралельно влітку 2022 року виступили з ініціативою, щоби назвати одну з чернівецьких вулиць, яка підлягає перейменуванням, на честь Лева Когута. Через два роки це вдалося. 26 липня сесія міськради ухвалила рішення перейменувати вулицю, яка колись мала назву російського письменника Салтикова-Щедріна, на честь Лева Когута. Пропозицію обрати для перейменування на його честь саме цю вулицю висловила топонімічна комісія.

Відкрили табличку до 23 серпня.

Дата вибрана не випадково, зауважує Леся Федоренко:

“Коли у червні 1940 року Червона армія прийшла на Північну Буковину, того ж дня газету “Час”, редактором якої був Лев Когут, закрили. А через кілька місяців самого Лева Когута арештували. 23 серпня 1990 року, через пів століття, газета “Час” була відновлена.

У Чернівцях встановили меморіальну таблицю на честь видатного громадського діяча - фото

Тож сьогодні відбувається дуже щемлива подія. Понад 40 років своєї активної громадської діяльності Лев Когут присвятив тому, щоб Україна була вільною, незалежною і соборною державою. За це він і постраждав, був репресований радянським тоталітарним режимом і викреслений із пам’яті історії України та самих Чернівців. Бо ж насправді дуже мало людей знають, хто такий Лев Когут. Цією табличкою ми повертаємо додому Лева Когута у ту незалежну соборну Україну, про яку він мріяв сто років тому”, — сказала речниця управління СБУ в Чернівецькій області.

Родина вже знає про відкриття таблички, і надіслали вдячні відео.

“Правнуки Лева Когута дуже вдячні за все зроблене для пам’яті їхнього родича. Вони ніколи не були в Чернівцях, та зараз усерйоз задумалися над тим, щоби відвідати Чернівці і зустрітися саме на цій вулиці”, — додала Леся Федоренко.

Видатного діяча з Буковини реабілітували через понад 80 років

Мешканка вулиці Марія Кіріяк, яка живе у будинку №8, запевняє, що позитивно ставиться до перейменування.

У Чернівцях встановили меморіальну таблицю на честь видатного громадського діяча - фото

“Попередня назва нашої вулиці Салтикова-Щедріна мені зовсім не подобається. Звісно, я знала, хто такий Михайло Салтиков-Щедрін, цей російський гуморист. Адже навчалася ще в радянській школі. Але мені ця назва зовсім не подобалася. Тому я дуже вдячна, що вулиця нарешті перейменована.

Бо в нашому районі багато вулиць уже змінили старі назви, а наша досі була не перейменована. Не знала досі, хто такий Лев Когут, буду дізнаватися. Але рада, що справедливість торжествувала. Слава Богу, що наш земляк бодай у назві вулиці повернувся додому”, — радіє жінка.

У Чернівцях встановили меморіальну таблицю на честь видатного громадського діяча - фото

Новини України