В Україні запустили проєкт для сприяння поверненню українців із російської неволі «Хочу до своїх»

В Україні запустили проєкт для сприяння поверненню українців із російської неволі «Хочу до своїх»

Учасники презентації проєкту у пресцентрі агентства «Укрінформ»   В Україні запустили проєкт для сприяння поверненню українців із російської неволі «Хочу до своїх»

Головне управління розвідки Міноборони України, СБУ та Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини створили Координаційний штаб із поводження з військовополоненими.

Представник ГУР Андрій Юсов, директорка департаменту інформаційної політики та комунікацій секретаріату уповноваженого Верховної Ради з прав людини Тетяна Шелест, прессекретар СБУ Артем Дехтяренко та представник Координаційного штабу Віталій Матвієнко на пресконференції у Києві презентували новий державний проєкт «Хочу до своїх», покликаний активізувати обмін українських громадян, які опинилися в неволі.

«З назви ми розуміємо, що йдеться про людей, які вважають своїми не Україну, не європейські демократичні цінності, нашу державу та Конституцію, а вважають своєю Російською Федерацією, і хочуть туди потрапити. Дані про таких осіб, за їхньою добровільною письмовою згодою, вже оприлюднюються на спеціальному сайті «Хочу до своїх», – поінформував Юсов.

Він нагадав, що це вже третій гуманітарний проєкт з боку України, яка веде себе «гуманно та цивілізовано», відповідно до міжнародного права, вимог Конвенцій щодо поводження з військовополоненими та захисту цивільного населення під час війни.

В Україні вже створено, працюють та приносять позитивні результати гуманітарні проєкти «Хочу жити», що сприятиме добровільній здачі в полон російських військовослужбовців. У ГУР зростання кількості звернень російських військових у межах державного проєкту «Хочу жити». Завдяки цьому проєкту станом на червень у полон вже здалися понад 300 військових РФ.

Другий проєкт – «Хочу знайти» – для пошуків зниклих російських військовослужбовців їхніми родичами, які розшукують своїх рідних.

Ці гуманітарні проєкти також надають можливості громадянам Російської Федерації, а також особам, які з різних причин або під тиском різних обставин погодилися на співпрацю з ворогом, стали на шлях колаборації та державної зради, самим виправити ті помилки, яких вони припустилися, а також потрапити до країни, яку вони вважають для себе ріднішою, зазначив Юсов.

Крім того, за допомогою обміну Україна зможе повернути на батьківщину патріотів, які нудьгують у російських катівнях і очікують, що Україна не залишить їх у біді, додав він.

Андрій Юсов наголосив, що оприлюднення персональних даних осіб, засуджених за державну зраду, за співпрацю з державою-агресором за різними статтями, які мають конкретні терміни покарання, проводиться і відбуватиметься надалі на даному ресурсі виключно за їх згодою.

«У багатьох із цих людей є родичі на території РФ, багато хто з них, коли вчиняли ті чи інші дії, думали, що вони потрібні державі-агресору, сподівалися на те, що їх захистять. Більшість із них виявилися не дуже комусь потрібними, і ось вони сподіваються, що на них звернуть увагу, їх почують, їх заберуть. Україна зі свого боку до таких дій готова», – наголосив представник військової розвідки України.

Учасники пресконференції розповіли, що на сайті «Хочу до своїх» постійно публікуватиметься інформація про засуджених російських агентів, зрадників і колаборантів, які погодилися на обмін у Російську Федерацію.

Паралельно Координаційним штабом поводження з військовополоненими, ГУР, СБУ та Секретаріатом українського Омбудсмена вестиметься постійна спільна інформаційна кампанія, щоб показати українському суспільству, до чого призводить співпраця з ворогом. Так, завдяки інформаційній кампанії, громадяни дізнаються, як можна отримати можливість припинити співпрацю з ворогом на певних умовах; як повідомити правоохоронців про ворожих агентів у своєму оточенні, щоб запобігти подальшим злочинам.

Учасники презентації нового проєкту впевнені у його дієвості. Вони закликали громадян України використати його можливості для активізації процесів обміну громадянами між Україною та Російською Федерацією.

Роскомнагляд (Роскомнадзор) намагається заблокувати доступ до сайту Крим.Реалії . Безперешкодно читати Крим.Реалії можна за допомогою дзеркального сайту: https://dfs0qrmo00d6u.cloudfront.net. Також слідкуйте за основними подіями в Telegram , Instagram та Viber Крим.Реалії . Рекомендуємо встановити VPN .

Новини України