В Україні ватажка угруповання «ЛНР» Пасічника заочно засудили до 12 років ув’язнення – СБУ

В Україні ватажка угруповання «ЛНР» Пасічника заочно засудили до 12 років ув'язнення – СБУ

Леонід Пасічник   В Україні ватажка угруповання «ЛНР» Пасічника заочно засудили до 12 років ув'язнення – СБУ

Суд виніс вирок у справі щодо ватажка підконтрольного Росії збройного угруповання «ЛНР» Леоніда Пасічника, повідомила Служба безпека України 2 липня.

Справу розглядали в спеціальному провадженні за відсутності обвинуваченого.

«За сукупністю вчинених злочинів суд призначив Пасічнику 12 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна», – йдеться в повідомленні.

Крім того, суд на 13 років позбавив Пасічника права посади, пов’язані з організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями в органах влади та підприємствах.

Пресслужба СБУ вказала на те, що напередодні 24 лютого 2022 року Пасічник підписав так званий «договір про дружбу, співробітництво та взаємодопомогу» між «ЛНР» та Росією:

«У подальшому Кремль використав такі рішення як формальний привід для початку повномасштабного вторгнення на територію України. Згодом Пасічник організовував псевдореферендум щодо «приєднання» тимчасово окупованої частини території Луганщини до країни-агресора. За підсумками фейкового плебісциту він підписав з путіним «угоду про входження регіону» до складу РФ».

Вже після цього ватажок угруповання організував незаконні російські вибори на окупованій Луганщині.

Суд визнав Пасічника винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та колабораційній діяльності.

Строк відбування покарання обчислюватиметься з дати фактичного затримання Пасічника.

Леонід Пасічник очолив угруповання «ЛНР» у листопаді 2017 року. У жовтні 2023 року йому повідомили про чергову підозру: через участь в організації та проведенні незаконних виборів на тимчасово окупованій території та повторне обрання до незаконного органу влади.

Роскомнагляд (Роскомнадзор) намагається заблокувати доступ до сайту Крим.Реалії . Безперешкодно читати Крим.Реалії можна за допомогою дзеркального сайту: https://dfs0qrmo00d6u.cloudfront.net. Також слідкуйте за основними подіями в Telegram , Instagram та Viber Крим.Реалії . Рекомендуємо встановити VPN .

Новини України