В Курській області СБУ взяли в полон 102 російських військових

Військові росіяни, полонені в Курській області силами СБУ, 14 серпня 2024 року. Надано Суспільному

Спецпризначенці Служби безпеки України 14 серпня в Курській області Росії взяли в полон 102 військових РФ. Це наймасовіше взяття в полон російських бійців, яке Україні вдалося провести за один раз.

Про це повідомляють джерела Суспільного в СБУ, а також пише проєкт "Хочу жить".

Як стверджують джерела в спецслужбах, це наймасовіше взяття противника в полон, яке вдалося провести за один раз. Це 102 військових 488 гвардійського мотострілецького полку Збройних сил Росії та спецзагону "Ахмат".

Спецоперацію в Курській області провели воїни Центру спеціальних операцій "А" СБУ.

"Вони захопили та зачистили розгалужений, бетонований та якісно укріплений зі всіх сторін ротний опорний пункт — з підземними комунікаціями та приміщеннями для проживання особового складу, столовою, зброярнею та навіть банею. Противник не збирався здаватись у полон, провізії та боєприпасів було більш ніж достатньо", — деталізували джерела Суспільного.

Військові росіяни, полонені в Курській області силами СБУ, 14 серпня 2024 року Надано Суспільному

Військові росіяни, полонені в Курській області силами СБУ, 14 серпня 2024 року Надано Суспільному

Військові росіяни, полонені в Курській області силами СБУ, 14 серпня 2024 року Надано Суспільному

Проєкт Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими "Хочу жить" зазначив, що рішення росіян здатися в полон "можна зрозуміти", адже в керівництва багато недоліків: "Ну і спасибі генералу Лапіну, який допомагає нам успішно просуватися на Курщині, так само, як і в 2022 на Харківщині, за оборону якої він і відповідав".

Бої у Курській області РФ

6 серпня у Росії заявили, що українські війська прорвали кордон, зайшли на територію Курської області та почали там своє просування. У Міноборони заявили про бої в регіоні і висування в Курську область резервів російських військ. У ЗСУ ситуацію не коментували.

Через добу на це відреагував очільник Кремля Володимир Путін — звинуватив Україну у "провокації". Увечері 8 серпня у Бєлгородській, Брянській та Курській областях оголосили режим контртерористичної операції. 12 серпня Путін скликав нараду щодо ситуації в прикордонних з Україною регіонах та наказав Міноборони РФ, аби російська армія "вибила супротивника" з Курської області.

8 серпні росЗМІ повідомили, що українські військові під час операції у Курській області Росії за добу прорвали дві лінії фортифікаційних споруд. Їх російська влада побудувала за 2,5 роки повномасштабної війни, витративши 15 мільярдів рублів.

Аналітики VoxCheck підтверджували правдивість відеороликів з українськими військовими із Суджі й інших міст Курської області, а також взяття полонених росіян та розбиття колони армії РФ у тій області.

На події у Курській області РФ відреагували у США та Європейському Союзі — зауважили, що Україна має право захищатися на свій розсуд. Німеччина не заперечує використання в Курській області переданої ФРН зброї. А Китай сказав, що уважно стежить за ситуацією, й закликав сторони до деескалації.

12 серпня Президент Володимир Зеленський і Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський вперше прямо підтвердили наступальну операцію ЗСУ в Курській області РФ. За словами Сирського, під контролем українських військ перебуває близько тисячі квадратних кілометрів території Росії.

Новини України