Юна чемпіонка з хокею Катерина Малашенко: “Мрію стати першою українкою, що зіграє в НХЛ”

11-13 жовтня під егідою Міжнародної федерації хокею більш ніж в 40 державах світу буде одночасно проходить “Всесвітній вікенд дівчат у хокеї (World Girls’ Ice Hockey Weekend)”. Це щорічний міжнародний захід, організований Міжнародною федерацією хокею (IIHF), щоб популяризувати жіночий хокей і залучати більше дівчат до цього виду спорту. Він включає різноманітні заходи, як-от відкриті тренування, ігри та навчальні сесії.

До війни в Дніпрі також проводилися заходи на честь чудового спортивного свята. Сьогодні нам, нам, на жаль, не до святкування. Але жіночий хокей в Україні розвивається попри війну, з’являються нові зірочки.

Одна з них дніпрянка Катерина — юна, але поважна хокеїстка. Їй лише 14 років, але вона вже чемпіонка України. Цей титул, а також звання кандидата в майстри спорту, наша землячка отримала в минулому році на жіночому чемпіонаті України з хокею. Тоді команда харківських “Пантер”, за яких грала Малашенко, здобула золото.
Хокеєм Катруся захопилася ще в дитинстві. Коли їй було усього п’ять рочків, вона, побачив афішу, попросила маму відвести її на лід. Мама здивувалася, адже в ті часи хокей вважався суто чоловічою справою. Втім, дівчинка, яка змалку мала спортивний характер, наполягла на своєму.
І хоча Катю одразу зачарувала динаміка гри, — перші роки були складними.
Сьогодні наша героїня грає на позиції захисника в команді міської ДЮСШ із зимових видів спорту — ХК «Дніпро В». У команді поки всього дві дівчини.
Зі своїм тренером Володимиром Волошиним вона впевнено йде до нових перемог. Щоденні тренування, іноді навіть кілька разів на день, наближають дівчинку до мрії:
Я хочу стати першою українською хокеїсткою, яка зіграє в НХЛ, — говорить спортсменка.
Однак її інтереси не обмежується лише спортом. Катя також займається вокалом. Незважаючи на щільний графік тренувань, вона знаходить час для співу, виступаючи на благодійних заходах. Її голос лунав у шпиталях для військових і на концертах для переселенців.
«Їй важливо бути корисною не лише на льоді, але й поза ним», — каже мама Катерини пані Світлана. — Вона в нас сильна спортсменка і чуйна людина, яка розуміє важливість підтримки тих, хто цього потребує”.
Катя Малашенко вірить у розвиток жіночого хокею в Україні. Спортсменка хоче довести, що дівчата можуть бути не менш професійними гравцями, ніж хлопці. І що її досягнення стануть натхненням для інших жінок.
Єва АВРАМЕНКО

Новини України