Територія зруйнованого Каховського водосховища стала кліматичним проєктом №1 у Європі

Зараз мінімум 80 тисяч гектарів колишнього дна Каховського водосховища, яке зникло у минулому році після підриву окупантами дамби ГЕС, заростає молодим лісом. За підрахунками екологів вже зараз тут можуть рости майже 40 мільярдів молодих верб або тополь. Про це у блозі на УП написав очільник Української природоохоронної групи Олексій Василюк.

Територія зруйнованого Каховського водосховища стала кліматичним проєктом №1 у Європі

— На момент руйнування дамби Каховської ГЕС у 2023 році тривав період, в який природним чином мала би відходити вода після великого водопілля. У цей час тополі і верби почали розсівати своє насіння, наповнюючи повітря пухом. І ось, вперше за 70 років насінинам знайшлось де прорости! Пух осідав на поверхню волосховища, хвилі висівали насіння на вологий субстрат, востаннє накочуючись на берег. І ось водосховище зникло, а рослинність почала поновлювались, — розповідає еколог версію появи такого масивного лісу, який без сумніву став кліматичним проєктом №1 у Європі.

До сих пір всі проєкти створення штучних лісів у степовій зоні України не мали такого успіху. Звісно, що залишаться жити не всі дерева, які зараз проросли і проростуть потім. Але як підрахував еколог,якщо кожне 200-те дерево на дні Каховського водосховища виживе, це означатиме, що в Україні молодий кліматично стійкий Великий Луг складатиметься з 400 мільйонів дерев!

Новини України