Таємне Товариство Боягузів, або засіб від переляку № 9 (характеристика та аналіз героїв твору) — Леся Воронина

Аналіз твору

Джура Клим Миколайович. Головний герой, від імені якого ведеться розповідь. Грає на скрипці, через це Кактус називає його Поганським Паганіні. Спершу Клим постає перед читачем боягузливим і невпевненим. З часом він проявляє кмітливість, відвагу та сміливість у допомозі своїм рідним і друзям. Щодо нього бабуся і батьки мають плани з порятунку Землі, але довго не виказують цього.

Бабуся Соломія. Мама Климового батька. Працює прибиральницею у банку, готує найсмачніші в світі пиріжки і понад усе любить квіти. «Соломія – ім’я моєї лагідної й завжди заклопотаної хатніми справами бабусі. Щоправда, її так майже ніхто не називає. Удома й на роботі вона просто бабуся Соля.», «Пані Соломія – видатний учений. Це вона винайшла протиотруту від вірусу страху.», «…бабуся найчастіше співає пісню про коня із сивою гривонькою, а ще дуже любить мугикати собі під ніс пісню групи «Бітлз» «Yellow submarine»…». Клим не міг уявити, що бабуся – учений-винахідник машини часу і засобу проти страху. Саме вона спланувала численні події, щоб допомогти ТТБ, Климу і його батькам завадити прибульцям у минулому, оскільки власну історію вона змінювати не може.

Заєць і Жук. Нові друзі Клима, члени ТТБ. Заєць: «Кругловидий, зі смішними, довгими, мов у зайця, передніми зубами», умів басовито співати. Жук: «чорнявий, із чорними як смола очима й густими насупленими бровами», мав тоненький жалісливий голос. Цитата: «…до кімнати ввійшли… Жук і Заєць. Однак тепер вони були вдягнені не як блазні – у чудернацькі ковпаки з дзвіночками й розшиті срібними зірками плащі. Ні, переді мною стояли справжнісінькі мешканці пустелі – бедуїни. На головах в обох були намотані високі тюрбани, а вбрані вони були в довгі, до п’ят, сорочки».

Сашко Смик. Має прізвисько Кактус. «…раніше Сашко був невеличкий і худий, волосся в нього стирчало на всі боки, як колючки в кактуса, — через це його так і прозвали. А тепер він став схожий на гібрид жирафи з орангутангом. Тобто виріс одразу на дві голови й накачав м’язи, як у Шварценеггера!», «Він завжди понад усе любив гроші та владу. А після літніх канікул він не вилазив із салону ігрових автоматів – програвав щодня купу грошей, а наступного дня знову грав.». згодом Клим дізнається, що Сашко служить прибульцям.

Климові батьки. Археологи, котрі знають про ТТБ і важливість Клима, але приховують це, поки не настане потрібний час. Уже пів року вони перебувають у Єгипті, де розшифровують таємничі знаки у на пірамідах.

Прибульці. Істоти, подібні на синіх велетенських жаб, герої твору називають їх синьомордами. Їхньою метою є поневолити людей, щоб вони працювали на фермах і вирощували комах, яких прибульці поїдають.

Новини України