Статус операції в Курській області, «зона безпеки», зобовʼязання перед місцевими. Юристи відповідають на основні питання

Дорожній вказівник на російсько-українському кордоні в Сумській області, 13 серпня 2024 року. AP/Evgeniy Maloletka

Другий тиждень Збройні сили України проводять операцію в Курській області РФ. Там створили військову комендатуру та планують влаштувати гуманітарний коридор для евакуації мешканців області. Як варто кваліфікувати ці дії? Які зобовʼязання перед місцевим населенням є у ЗСУ? Відповідаємо на головні питання.

Чи законне просування ЗСУ в Курській області

Так. Війну розпочала Росія. Україна, згідно з 51 статтею статуту ООН, має право на захист та сама вирішує, де це робити — на своїй території, чи країни-агресорки. "Україна має невідʼємне право захищати суверенітет та цілісність настільки ж, наскільки Росія порушила ці принципи", — пояснює у розмові з Суспільним Марк Елліс, експерт з міжнародного права, виконавчий директор Міжнародної асоціації адвокатів.

Курська область — один з регіонів РФ, звідки Росія завдає ударів по Україні. "Це виправдовує фокус України до цього регіону. Дії України відповідають міжнародному праву — це самооборона", — говорить Елліс.

Контроль чи окупація — який термін коректно вживати

Міжнародне гуманітарне право (або право збройних конфліктів) визначає два режими: ведення бойових дій та контролю над територією противника. Другий звикли називати окупацією. Наталія Хендель, експертка Фонду підтримки фундаментальних досліджень, зазначає: окупація може бути правомірною і ні.

"Неправомірна окупація — це те, що вчиняє РФ, починаючи з 2014 року. Це стосується окупації й Криму, і східних областей України. Ця окупація є наслідком агресії, порушенням імперативних норм міжнародного права — наприклад, територіальної цілісності України", — каже експертка. Що таке правомірна окупація, можемо зрозуміти на прикладі, додає Хендель: після Другої світової війни територія нацистської Німеччини була окупувана та поділена на зони контролю. Тож обʼєктом окупації була держава-агресорка, яка порушила норми міжнародного права.

Катерина Рашевська, юристка Регіонального центру з прав людини, зауважує: сама по собі окупація не є порушенням міжнародного права: "Це фактична ситуація, щодо якої існує певний масив норм, прав та обов'язків. У нас склалося негативне ставлення до режиму окупації через дії РФ, для якої окупація і дотримання Status quo ante bellum ("ситуація, яка існувала до війни") було нічим, і її головною метою була анексія українських територій. Українські Збройні Сили такої мети не переслідують".

Новини України