США блокують дозвіл Україні запускати британські ракети Storm Shadow по Росії — The Times

Storm Shadow у виставковій залі MBDA під час Міжнародного авіакосмічного салону Farnborough International Airshow 2024 у Міжнародному виставковому і конференц-центрі Фарнборо 22 липня 2024 року у Фарнборо, Англія. Getty Images/John Keeble

Сполучені Штати понад місяць не відповідають на запит Великої Британії щодо дозволу Україні застосовувати ракети Storm Shadow по території Росії.

Про це пише британське видання The Times з посиланням на джерело в уряді Великої Британії.

Зазначається, що запит, надісланий до Вашингтона більше місяця тому, щоб дозволити запускати ракети Storm Shadow по Росії, все ще очікує відповіді.

“Вашингтон фактично блокує дозвіл Великої Британії Києву запускати ракети Storm Shadow всередині Росії на тлі побоювань адміністрації Байдена щодо ескалації війни в Україні”, — пише видання.

Зазначається, що Велика Британія чекає схвалення США, перш ніж дати Україні “зелене світло”. Однак запит надійшов у систему більше місяця тому, і чиновники все ще чекають, повідомило джерело в уряді Великої Британії.

Друге джерело в уряді Великої Британії підтвердило, що “все ще тривають дискусії щодо Storm Shadow із союзниками”, а третє джерело з питань оборони описало це як “рутинний процес США”.

Як пише видання, що хоча Велика Британія хоче дати Україні свободу робити те, що вона хоче, із зброєю далекого радіусу дії, для цього потрібен консенсус союзників, включно зі США, Францією та третьою країною НАТО, яка не розголошується. Джерело в уряді підкреслило, що Сполучене Королівство не звинувачує США в будь-якій затримці, додавши, що такі зміни політики потребують часу.

Новини України