Snapdragon — все? ARM скасовує ліцензію Qualcomm на тлі суду щодо інтелектуальної власності Nuvia


Snapdragon — все? ARM скасовує ліцензію Qualcomm на тлі суду щодо інтелектуальної власності Nuvia

ARM скасувала ліцензію, яка дозволяє Qualcomm використовувати інтелектуальну власність компанії для розробки процесорів на тлі судового розгляду, що триває.

Згідно з документом, з яким ознайомився Bloomberg, ARM повідомила Qualcomm про скасування та ліцензійної угоди на архітектуру через 60 днів. Контракт дозволяє Qualcomm створювати власні чіпи на основі стандартів, що належать ARM. Конфлікт загрожує дестабілізацією ринку смартфонів та інших пристроїв.

Qualcomm щорічно продає сотні мільйонів процесорів, яка використовується в більшості Android-смартфонів, планшетів, а з недавнього часу й ПК. Якщо скасування набуде чинності, компанії доведеться припинити продаж продуктів, які становлять більшу частину її доходу в $39 млрд, або зіткнутися з претензіями на величезну компенсацію збитків.

Цей крок ARM є наслідком судової боротьби, яка почалася у 2022 році. ARM подала до суду на Qualcomm через порушення, на її думку, умов контракту та торгової марки. Представники ARM відмовилися від коментарів. Представник Qualcomm сказав, що британська компанія намагається «контролювати давнього партнера»:

«Це здається спробою зірвати судовий процес, вимога про припинення є абсолютно безпідставною. Ми впевнені, що права Qualcomm за угодою з ARM будуть підтверджені».

Позов ARM про порушення контракту та зустрічний позов Qualcomm виникли через придбання Qualcomm іншого ліцензіата ARM у 2021 році та необхідності, на думку ARM, переглянути умови контракту. Qualcomm стверджує, що наявна угода охоплює діяльність компанії, яку вона придбала, стартапу з розробки мікросхем Nuvia.

Розробки Nuvia лежать в основі нових процесорів Qualcomm для ноутбуків. Раніше цього тижня Qualcomm оголосила про плани перенести дизайн Nuvia Oryon у чипи Snapdragon для смартфонів. ARM стверджує, що цей крок є порушенням ліцензії Qualcomm, та вимагає від компанії ліквідувати проєкти Nuvia, які були створені до її придбання. Ліцензії Nuvia були припинені в лютому 2023 року після невдачі у переговорах.

Онлайн-курс QA engineer від Mate academy. QA engineer може стати твоєю новою професією! Опануй її з Mate academy та отримай допомогу в пошуку першої роботи. Поспішай скористатися знижкою! Отримати знижку

Аналітики Bloomberg кажуть, що крок ARM здається спробою отримати важіль впливу напередодні судового розгляду 16 грудня. Позов ARM проти Qualcomm, швидше за все, завершиться узгодженою ліцензією, яка надає виробнику мікросхем права на налаштування архітектури ARM, але з вищим роялті, ніж платила Nuvia.

Новини України