Сили оборони розширили свої позиції у Курській області — Зеленський

Президент України Володимир Зеленський на нараді з головнокомандувачем ЗСУ Олександром Сирським, Київ, 13 серпня 2024 року. скриншот/Володимир Зеленський/Facebook

Сили оборони знову взяли у полон російських військових, зміцнили та розширили свої позиції у Курській області РФ.

Про це заявив президент Володимир Зеленський за підсумками доповіді головнокомандувача Збройних Сил України Олександра Сирського.

"На сьогоднішній ранок є поповнення обмінного фонду для нашої держави. Дякую всім солдатам і командирам, які беруть російських військових у полон і цим наближають звільнення наших воїнів та цивільних, які утримуються Росією. Також генерал Сирський доповів про зміцнення позицій наших сил на Курщині та розширення стабілізованої території", — повідомив президент.

Зеленський також відзначив, що ситуація на Торецькому та Покровському напрямках контрольована, попри десятки російських штурмів.

"За добу десятки російських штурмів наших позицій. Але наші воїни та підрозділи роблять усе для знищення окупанта та відбиття штурмів. Ситуація контрольована", — наголосив Зеленський.

За його словами, йде робота над новими пакетами підтримки для України від партнерів. Визначаються пріоритетні пункти. Головне – обмеження російського наступального потенціалу і українська далекобійність, відзначив президент. За його словами, наразі готуються відповідні доручення українським дипломатам.

Бої у Курській області РФ

6 серпня у Росії заявили, що українські війська прорвали кордон, зайшли на територію Курської області та почали там своє просування. У Міноборони заявили про бої в регіоні і висування в Курську область резервів російських військ. У ЗСУ ситуацію не коментували.

Через добу на це відреагував очільник Кремля Володимир Путін — звинуватив Україну у "провокації". Увечері 8 серпня у Бєлгородській, Брянській та Курській областях оголосили режим контртерористичної операції. 12 серпня Путін скликав нараду щодо ситуації в прикордонних з Україною регіонах та наказав Міноборони РФ, аби російська армія "вибила супротивника" з Курської області.

8 серпні росЗМІ повідомили, що українські військові під час операції у Курській області Росії за добу прорвали дві лінії фортифікаційних споруд. Їх російська влада побудувала за 2,5 роки повномасштабної війни, витративши 15 мільярдів рублів.

Аналітики VoxCheck підтверджували правдивість відеороликів з українськими військовими із Суджі й інших міст Курської області, а також взяття полонених росіян та розбиття колони армії РФ у тій області.

На події у Курській області РФ відреагували у США та Європейському Союзі — зауважили, що Україна має право захищатися на свій розсуд. Німеччина не заперечує використання в Курській області переданої ФРН зброї. А Китай сказав, що уважно стежить за ситуацією, й закликав сторони до деескалації.

12 серпня Президент Володимир Зеленський і Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський вперше прямо підтвердили наступальну операцію ЗСУ в Курській області РФ. За словами Сирського, під контролем українських військ перебуває близько тисячі квадратних кілометрів території Росії.

15 серпня стало відомо, що Україна створила військову комендатуру в Курській області РФ, її очолив генерал-майор Едуард Москальов.

Новини України