Що буде з військовозобов’язаними, які не оновлять свої дані через хворобу — роз’яснення Міноборони

Черга у Луцький ЦНАп, 3 липня 2024. Суспільне Луцьк

У Міністерстві оборони роз’яснили, що буде з військовозобов’язаними, які не встигли оновити свої військово-облікові дані через хворобу чи інші обставини, відповідно до закону про мобілізацію. Так, після 17 липня стосовно тих громадян, які не своєчасно навели облікові дані, будуть відкрити адміністративні правопорушення. Водночас люди, які не оновили дані з поважних причин, зможуть оскаржити це суді.

Про це розповів директор Департаменту кадрової політики Міноборони Марк Андрусяк.

За його словами, було достатньо часу для оновлення військово-облікових даних. І Міністерство оборони не ініціює внесення змін до законодавства України щодо продовження терміну цього оновлення.

Андрусяк нагадав, що на сьогодні з законом передбачена обов'язкова вимога до оновлення даних громадянами України протягом 60 діб.

"Можливості продовження цього терміну на період лікування чи інших певних обставин законодавством не передбачено. І в будь-якому випадку після 17 липня стосовно тих громадян, які не своєчасно навели облікові дані, будуть відкрити адміністративні правопорушення”, — сказав Андрусяк.

Водночас громадяни зможуть оскаржити такі рішення в суді, підтверджуючи документи, що дійсно вони не могли це зробити своєчасно, додав він.

Андрусяк пояснив, що, відповідно до закону про мобілізацію, громадяни повинні були оновити три основні категорії своїх військово-облікових даних. Це місце проживання, номер телефону та електронну адресу за наявності.

Згідно з законом про мобілізацію, громадяни, які не оновлять свої військово-облікові дані до 16 липня, можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності із штрафами від 17 000 до 25 000 гривень.

Оновлення даних стосується чоловіків віком від 18 до 60 років і певної категорії жінок, які визначені законом.

Раніше у Державній прикордонній службі України (ДПСУ) повідомили, що з 17 липня наявність військово-облікового документа при перетині кордону стосуватиметься всіх чоловіків у віці від 18 до 60 років.

Новини України