Партнери нададуть Україні 200 одиниць евакотехніки для фронту — Калмикова

Бронетранспортер М113. ДПСУ/Telegram

Евакуаційний транспорт для поранених бійців ЗСУ потрібен постійно. Про 200 одиниць евакотехніки Україна домовилась із міжнародними союзниками. А Мінстратегпром працює, щоб Україна сама виготовляла таку техніку.

Про це заступниця міністра оборони Наталія Калмикова сказала 27 липня під час першого щорічного Міжнародного конгресу з військової медицини та ментального здоров'я "Воїн: життя, здоров'я, боєздатність".

Калмикова підкреслила, що серед потреб ЗСУ різна техніка. Зокрема, кейсевакЕкіпаж на позашляховиках, що заїжджають на найскладніші території фронту і не мають спеціалізованого обладнання і медевакЛікарський екіпаж, швидка з медичним обладнанням, на яку можна перевантажити поранених— це різні етапи евакуації, для яких потрібні різні машини та обладнання.

Частину потреб закривають волонтерські організації, з якими співпрацюють міноборони та бригади, якщо в них самих немає транспорту.

"Але разом з тим, я думаю, що ви бачили новини, в нас зараз вже йде постачання М113 — це броньова евакотехніка. Є домовленість про 200 одиниць. Частина з них уже приїхала, її розподіляють по військових підрозділах залежно від того, де найбільше навантаження, де найбільша ця евакуація потрібна", — розповіла посадовиця.

Водночас Мінстратегпром працює над тим, щоб українська індустрія виготовляла такий евакотранспорт самостійно, зазначає Калмикова. Для таких машин є особливі вимоги щодо прохідності, щодо захисту, щодо мобільності тощо.

"Сподіваюся, що за участі міжнародних партнерів, які нас максимально підтримують, ми це питання будемо надолужувати і трошки випереджувати, тому що техніка втрачається, техніка руйнується, це нормально під час війни. На жаль, не можна сказати, що ось ми сьогодні щось зробили, в нас є ось стільки [евакуаційних машин] — і цього вистачить назавжди", — наголосила заступниця міністра оборони.

М113 для розмінування та інших потреб Україні передають Сполучені Штати, Іспанія, Литва. Також Канада передає 10 бронемашин, які є варіантом автомобіля швидкої допомоги ACVS.

Новини України