Німеччина продовжить надавати Україні військову підтримку: Шольц пояснив подальші дії

Президент України Володимир Зеленський і канцлер Німеччини Олаф Шольц у нижній палаті парламенту Бундестагу в Берліні, Німеччина, 11 червня 2024 року. REUTERS/Lisi Niesner

Канцлер Німеччини Олаф Шольц запевнив що його держава продовжить підтримку України, зокрема, за допомогою кредиту на 50 мільярдів євро у рамках "Групи семи" (G7). Заява очільника німецького федерального уряду пролунала на тлі публікацій у ЗМІ щодо можливого припинення подальшої допомоги Києву.

Про це Олаф Шольц написав у соцмережі X.

Він наголосив, що Німеччина "була і залишається" країною, яка серед європейських держав надає Україні найбільшу допомогу.

"І ми продовжуємо нашу підтримку: за допомогою кредиту в 50 мільярдів євро, який ми розпочинаємо разом з G7. Це дозволить Україні закупити зброю у великих масштабах. Вона може спиратися на це", – йдеться у дописі Шольца.

Що говорили про зміни військової допомоги Україні від Німеччини

Напередодні Bild та Frankfurter Allgemeine Zeitung повідомляли про нібито плани уряду ФРН не виділяти військову допомогу Україні з 2025 року. Як писало FAZ, канцлер Німеччини Олаф Шольц і міністр фінансів Крістіан Лінднер заморозили усі нові заявки на фінансування.

Речник Міністерства закордонних справ України Георгій Тихий назвав такі тези маніпулятивними та некоректними. У Мінфіні Німеччини в коментарі Суспільному заявили, що допомога від ФРН буде частково перенесена на міжнародні програми. Ідеться, зокрема, про рішення країн G7 виділити Україні кредити на 50 мільярдів доларів коштом заморожених російських активів.

Посол України у Німеччині Олексій Макеєв закликав Берлін не скорочувати військову допомогу Києву.

Новини України