НБУ оновив прогнози щодо ВВП і інфляції

НБУ оновив прогнози щодо ВВП і інфляції

Фото: Getty Images Ціни в Україні зростуть більше, ніж очікувалося

Регулятор поліпшив прогноз економічного зростання на поточний рік, попри дефіцит електроенергії та менші порівняно з попереднім роком врожаї.

Національний банк України переглянув основні макроекономічні показники на поточний і наступні роки. Про це повідомляється на сайті регулятора у четвер, 25 липня.

Так, за прогнозом НБУ валовий внутрішній продукт (ВВП) у поточному році зросте на 3,7%, а не 3%, як це очікувалося раніше.

«Попри дефіцит електроенергії та менші порівняно з попереднім роком врожаї, НБУ навіть дещо поліпшив прогноз економічного зростання на цей рік – до 3,7%», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що це зумовлено кращими результатами І кварталу та очікуваним розширенням бюджетних стимулів, а також розбудовою розподіленої генерації, у тому числі за підтримки масштабних програм кредитування.

При цьому прогноз ВВП на 2025 рік погіршено – із 5,3% до 4,1%. У 2026 році ВВП збільшиться на 4,8% (попередній прогноз – 4,5%).

Також Нацбанк переглянув прогноз зростання цін на 2024 і 2025 роки у бік погіршення: на 0,3 і 0,6 відсоткових пунктів (в.п.) відповідно – до 8,5% і 6,6%.

«Ціновий тиск зберігатиметься в наступні місяці через подальше збільшення витрат бізнесу, підвищення акцизів, а також вичерпання ефектів значних минулорічних врожаїв і негативного впливу літньої посухи на нинішню врожайність», – йдеться в пресрелізі.

Зазначається, що попередні оцінки інфляції в липні підтверджують її подальше прискорення. Нацбанк очікує прискорення інфляції за підсумками третього кварталу цього року до 7,9%.

За прогнозами регулятора, її зростання продовжиться і в першому кварталі 2025 року, коли інфляція досягне піку – 9,7%, після чого почне знижуватися.

Нагадаємо, у травні зростання ВВП України склало на 3,7% у порівнянні із травнем 2023 року. У підсумку за перші п’ять місяців 2024 року зростання економіки оцінюється на рівні 4,3%.

Як відомо, у 2023 році ВВП зріс на 5,3% після падіння на 28,8% у 2022 році. Такі дані оприлюднила Державна служба статистики.

Джерело

Новини України