На Житомирщині прокуратура реально повернула громаді понад 380 га землі вартістю 31,3 млн грн з незаконного володіння

Коростенська окружна прокуратура забезпечила виконання рішення Господарського суду Житомирської області щодо витребування з незаконного володіння товариства понад 380 га землі та повернення у власність Чоповицької селищної ради. Про це повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури. 

«На таку площу землі у 2021 році колективне сільгосппідприємство зареєструвало за собою право приватної власності. Загалом це становило 100 земельних ділянок.

 Проте прокурори встановили, що правочин здійснено незаконно. Зокрема, підприємство безпідставно видало себе за правонаступника колективного сільськогосподарського підприємства, ліквідованого ще у 2005 році, скориставшись  його державним актом на право колективної власності на землю.

До того ж, такі угіддя, у силу закону, належать новоутвореним об’єднаним територіальним громадам.

Відео дня

Згодом частину землі новий власник передав у приватну власність підконтрольному ТОВ, яке в свою чергу надав їх у користування іншому суб’єкту господарювання.

За позовом окружної прокуратури, значний масив землі витребувано з незаконного володіння. Позицію прокуратури підтримав і Північно-західний апеляційний суд, у якому відповідачі безрезультатно оскаржували рішення суду першої інстанції.

Наразі земля вартістю 31,3 млн грн реально повернута у власність територіальної громади», — йдеться у повідомленні. 

Джерело

Новини України