На Буковині зросла кількість хворих на COVID-19: що відомо

На Буковині зросла кількість хворих на COVID-19: що відомо

У Чернівецькій області на 56% зросла захворюваність на COVID-19 за останній тиждень.

Про це під час брифінгу повідомила генеральна директорка Чернівецького обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталя Гопко, пише molbuk.ua

На Буковині кількість випадків захворювання на COVID-19 у серпні значно зросла в порівнянні з липнем.

«Якщо в червні ми мали умовно 28 випадків захворювання, в липні – 300, то за перші два тижні серпня кількість випадків перевищила 700. Помірно зростає також кількість госпіталізацій. Зафіксовано летальний випадок з людиною, старшою за 60 років, яка не була вакцинована і мала важке супутнє захворювання. У зв’язку з цим, закликаємо мешканців області переглянути свій вакцинальний статус, особливо людям, що належать до груп ризику», – повідомила Наталія Гопко.

Відомо, що з 23 по 29 серпня в області будуть проводитися виїзні вакцинальні сесії, зокрема в Чагрі, Волоці, Кам’янці, Шипинцях, Михальчі, Усть-Путилі, Розтоках, Вашківцях, Хотині і Романківцях. Ці заходи дозволять мешканцям не лише вакцинуватися, але й пройти діагностику інших інфекційних захворювань.

Щеплення проти COVID-19 залишаються безоплатними. За останніми рекомендаціями, вакцинація насамперед рекомендована для груп ризику:

• дорослим і дітям, які мають ослаблений імунітет чи супутні або важкі хронічні захворювання;
• вагітним;
• людям, старшим за 60 років з хронічними захворюваннями або 75+ років за віком;
• дорослим і дітям, які перебувають у групі ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної інфекції;
• представникам професійної групи ризику (наприклад, лікарі, вчителі, військові).

Вакцинація доступна в амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Кожен може звернутися до свого сімейного лікаря для отримання щеплення.

Єдиним абсолютним і постійним протипоказанням до щеплення конкретною вакциною є важка алергічна реакція або анафілактичний шок на першу дозу цієї вакцини.

Також є тимчасові протипоказання:

– Гострі захворювання з температурою вище 38°C. У такому разі вакцинацію можна відкласти на термін до 2 тижнів від початку захворювання.
– Лікування моноклональними антитілами або реконвалесцентною плазмою. Вакцинація може бути проведена через 90 днів після закінчення терапії.
– Введення вакцин проти інших інфекційних хвороб. Вакцинацію від COVID-19 можна зробити через 14 днів після цього. Виняток — інактивована вакцина проти грипу. Її можна вводити безвідносно до часу вакцинації від ковід.
– Проба з туберкуліном або аналіз крові на туберкульоз (IGRA). Вакцинацію слід відкласти до завершення проби.

Крім того, якщо людина вже перехворіла на коронавірус, то вакцинацію можна відкласти на три місяці. Але щепитися треба не раніше, ніж через 28 днів від першого дня симптомів або підтвердження діагнозу.

У МОЗ також звернули увагу на особливі стани, за яких вакцинацію треба робити з обережністю. Це:

– Онкологічна хвороба. Вакцинація від COVID-19 таких людей є пріоритетною, але потрібно дотримуватися рекомендацій, які розробила Національна група фахівців з імунопрофілактики.
– Аутоімунне захворювання. Пацієнти, які проходять лікування препаратом «Ритуксимаб», повинні відкласти вакцинацію щонайменше на чотири тижні після останньої дози цього препарату.
–Імунодефіцит. Поки що недостатньо даних, аби оцінити ефективність та ризики вакцини для людей із важкими імунодефіцитними станами. Але оскільки вакцина не є «живою», а люди з імунодефіцитом мають вищий ризик важкого перебігу коронавірусу, фахівці все ж схиляють до того, що їх можна вакцинувати.

Фахівці МОЗ також наголошують – вагітність та грудне вигодовування не є протипоказаннями до вакцинації.

Новини України