Монголія: президента Путіна приймають на найвищому рівні – попри міжнародні заклики до арешту

Монголія: президента Путіна приймають на найвищому рівні – попри міжнародні заклики до арешту

Російський лідер Володимир Путін (п) і президент Монголії Ухнагійн Хурелсух проходять перед почесною вартою, Улан-Батор, 3 вересня 2024 року   Монголія: президента Путіна приймають на найвищому рівні – попри міжнародні заклики до арешту

Монгольські чиновники розгорнули червону доріжку та вилаштували почесну варту для російського лідера Володимира Путіна в міжнародному аеропорту Улан-Батора, а президент Монголії Ухнагійн Хурелсух 3 вересня супроводжував гостя до Палацу уряду, де два керівники віддали шану статуї Чингісхана, перш ніж піти всередину для закритих зустрічей.

Це перша поїздка Путіна до Монголії за п’ять років.

Візит відбувається на тлі численних закликів до Монголії виконати ордер Міжнародного кримінального суду (МКС) про арешт Путіна. Міжурядовий судовий орган уже 18 місяців розшукує російського правителя за незаконну депортацію та переміщення дітей з окупованих частин України до Росії.

Монголія приєдналася до МКС у 2003 році.

Монголія: президента Путіна приймають на найвищому рівні – попри міжнародні заклики до арешту

Поліція та силовики заважають протестувальникам розгорнути український прапор під час візиту президента Росії Володимира Путіна в Улан-Батор, Монголія, 3 вересня 2024 року

«Монголія, як і всі інші країни, має право розвивати свої міжнародні зв’язки відповідно до власних інтересів. Однак існує ордер на арешт Путіна, виданий Міжнародним кримінальним судом», – заявила речниця Єврокомісії Набіла Массралі.

Російський опозиційний політичний активіст Володимир Кара-Мурза, якого минулого місяця було звільнено з російської в’язниці в результаті великого обміну між РФ та Заходом, каже, що монгольська влада «має заарештувати» Путіна.

«З точки зору Міжнародного кримінального суду, з точки зору Римського статуту, з точки зору міжнародного права Володимир Путін повинен бути заарештований», – сказав Кара-Мурза телеканалу «Настоящее время» 1 вересня в Празі.

Візит Путіна присвячений 85-й річниці перемоги радянських і монгольських військ над японською армією на Халхін-Голі в 1939 році. 3 вересня російський лідер бере участь у великій церемонії з нагоди цієї події.

Роскомнагляд (Роскомнадзор) намагається заблокувати доступ до сайту Крим.Реалії. Безперешкодно читати Крим.Реалії можна за допомогою дзеркального сайту: https://dfs0qrmo00d6u.cloudfront.net. Також слідкуйте за основними подіями в Telegram, Instagram та Viber Крим.Реалії. Рекомендуємо встановити VPN.

Новини України