Молочні продукти як основне джерело кальцію: міфи та реальність

Кальцій — один з найважливіших елементів для людського організму. Разом з фосфором та магнієм він становить 98% за вагою всіх мінералів у організмі людини. Серед іншого, він бере участь у формуванні кісток та зубів, підтримці нормальної регуляторної функції, засвоєнні вітаміну В12, передачі внутрішньоклітинної інформації, згортанні крові та нервовій провідності. На сайті Calcemin ви знайдете багато корисної інформації про цей мінерал.

Чи є молоко хорошим джерелом кальцію?

Молочні продукти досі вважаються найбагатшим джерелом кальцію, а сири — такими, що містять сприятливе співвідношення кальцію та фосфору (близько 1:1), що, як вважається, покращує засвоєння кальцію. Здавалося б, що щоденне споживання молока має бути профілактикою остеопорозу. Однак це не завжди так, чому?

  1. У відомому дослідженні «The Nurses’ Health Studies» було помічено, що молочні продукти не тільки не запобігають розвитку остеопорозу, але й сприяють його формуванню.
  2. Молочні білки є одними з найпоширеніших алергенів, а це означає, що щоденне споживання молока може викликати реакції гіперчутливості та впливати на запалення кишечника, зменшуючи таким чином засвоєння поживних речовин з раціону.
  3. Рослинні продукти також є дуже хорошим джерелом кальцію: було показано, наприклад, що засвоєння кальцію з низькооксалатних овочів, таких як капуста, броколі або капуста, становить близько 50-60%, тоді як у молоці (незважаючи на вміст лактози і фосфору) — лише близько 30%.
  4. Разом з молоком ми можемо забезпечити надлишок кальцію, що при дефіциті вітаміну D (а це поширена проблема) буде виводитися з калом, та при запальних процесах у організмі може сприяти утворенню атеросклеротичних бляшок.
  5. Споживання молочних продуктів, таких як йогурт, пов’язане з ризиком потрапляння в організм шкідливих добавок (знежирені жовті сири, плавлені та гомогенізовані сири, молочні напої, так звані молочні бутерброди та ін.).
  6. Молочні продукти підвищують секрецію інсуліну та стимулюють секрецію IGF1 (інсуліноподібний фактор росту 1), а також багаті на лейцин — амінокислоту, яка стимулює запальний процес. Усе це може бути тісно пов’язане із запаленням кишечника та, як наслідок, мальабсорбцією.

Коров’яче молоко є багатим джерелом кальцію — 120 мг на 100 мл молока. Молочні продукти мають ще більший вміст цього мікроелемента на 100 г (наприклад, жовтий сир), оскільки вони є згущеною формою рідкого молока. Тому молоко та його продукти зараз є основним джерелом цієї поживної речовини в щоденному раціоні. Проте, з огляду на суперечки навколо споживання молока, варто розглянути інші джерела кальцію для збагачення раціону.

Враховуючи, що біодоступність кальцію залежить від багатьох факторів та що його всмоктування з шлунково-кишкового тракту зростає зі зменшенням надходження, слід звернути особливу увагу на якість харчування та подбати про максимальне його всмоктування з кишечника, на яке впливає, зокрема, вітамін D.

Крім того, у сучасному раціоні надлишок фосфору з оброблених продуктів харчування сприяє зниженню всмоктування інших мінералів, важливих для профілактики остеопорозу (цинку, магнію, міді, заліза), а також сприяє вивільненню кальцію з кісток. Однак слід пам’ятати, що фосфор є дієтичним компонентом, який покращує засвоєння кальцію, але за умови, що його кількість у раціоні близька за рівнем до кальцію. Також щоб забезпечити його достатній рівень, слід уникати оброблених продуктів.

Новини України