Мінкульт України домагається включення Херсонеса до списку об’єктів ЮНЕСКО, які перебувають під загрозою

Мінкульт України домагається включення Херсонеса до списку об'єктів ЮНЕСКО, які перебувають під загрозою

Стародавній Херсонес, 2018 рік   Мінкульт України домагається включення Херсонеса до списку об'єктів ЮНЕСКО, які перебувають під загрозою

Міністерство культури та інформаційної політики (МКІП) України розпочало переговори із Секретаріатом комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО про внесення історико-археологічної пам’ятки «Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора» до списку об’єктів Світової спадщини, які перебувають під загрозою.

Про це у коментарі для «Суспільне Крим» розповіла завідувачка сектора з питань моніторингу ситуації на окупованих територіях України Департаменту культурної спадщини МКІП Ліна Дорошенко.

«Під час 46 засідання Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у Нью-Делі голова української делегації Анастасія Бондар під час свого виступу актуалізувала питання стану збереження об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Херсонес Таврійський та його хора». Після цього розпочалися переговори із Секретаріатом КВС щодо можливих алгоритмів для внесення цього об’єкта до списку Всесвітньої спадщини (що перебувають – ред.) під загрозою. Складність ситуації – що це тимчасово окуповані території, доступу моніторингових місій туди немає. Проте існують процедури, які потенційно все-таки дозволяютьє зробити це по-іншому. Зараз ми її активно вивчаємо, щоб все було згідно з нормами міжнародного права, що існують», – розповіла чиновниця

Дорошенко також заявила, що діяльність росіян на території пам’ятника з 2014 року призвела до знищення «найперспективніших у науковому та експозиційному плані» ділянок комплексу.

Зокрема, вона виділила такі незаконні дії росіян на території Херсонеса:

  • проведення незаконних археологічних розкопок працівниками Інституту історії матеріальної культури РАН і Державним Ермітажем;
  • «реконструкція» та будівництво на території Херсонеса;
  • активне використання Херсонеса в пропагандистських цілях, включно зі спробами представити об’єкт частиною російської культурної спадщини, що суперечить міжнародно визнаним кордонам і статусу Криму.

Як пише «Суспільне Крим», за даними Інституту археології та національної академії наук України, діяльність на території Херсонеса, яку проводить російська влада з 2014 року, призвела до знищення міста Херсонес на площі 80 215 кв. м. У звіті, опублікованому ІА НАНУ 21 липня, зазначено, що йдеться про пошкодження нецільовим використанням площі до 4 тис. кв м пам’ятки, а решту території росіяни пошкодили негативним впливом від заходів «упорядкування».

Днями російська влада заявила про відкриття 30 липня музейно-храмового комплексу «Новий Херсонес» на місці історичної пам’ятки

Комплекс «Новий Херсонес» збудували з ініціативи російської влади за підтримки Міноборони Росії. За словами керівника Сімферопольської та Кримської єпархії Російської православної церкви митрополита Тихона (Шевкунова), на місці історичного Володимирського собору в Херсонесі створять чоловічий монастир. Експозиції Херсонеського заповідника планують перенести до новобудов.

Раніше повідомлялося, що церква претендувала на 24 об’єкти Херсонеського історико-археологічного заповідника. Це практично весь існуючий музейний комплекс.

Ідею збудувати біля стін Херсонеса історико-археологічний парк першим озвучив російський президент Володимир Путін. Це сталося 2015 року, невдовзі після анексії Криму. Проєкт парку затвердили 2017 року, а активна фаза будівництва розпочалася 2021-го, за кілька місяців до початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну.

Експерти ЮНЕСКО, які стежать за станом об’єктів Світової спадщини, ще у 2019 році висловлювали стурбованість щодо передачі церкві частини будівель у Херсонесі, які є невід’ємною частиною пам’ятки. Оперативно отримати коментар ЮНЕСКО про будівництво історико-археологічного парку в буферній зоні заповідника не вдалося.

Український омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся в ООН щодо руйнування російською владою історико-археологічної пам’ятки Херсонес в анексованому Криму.

Роскомнагляд (Роскомнадзор) намагається заблокувати доступ до сайту Крим.Реалії . Безперешкодно читати Крим.Реалії можна за допомогою дзеркального сайту: https://dfs0qrmo00d6u.cloudfront.net. Також слідкуйте за основними подіями в Telegram , Instagram та Viber Крим.Реалії . Рекомендуємо встановити VPN .

Новини України