Мексика відхилила прохання України про арешт Путіна

Мексика відхилила прохання України про арешт Путіна

Андрес Мануель Лопес Обрадор   Мексика відхилила прохання України про арешт Путіна

Чинний президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор 8 серпня відхилив прохання влади України про арешт російського лідера Володимира Путіна, якщо той приїде на інавгурацію новообраної президента Мексики Клаудії Шейнбаум у жовтні.

«Ми не можемо цього зробити. Це не від нас залежить», – цитує агенція Reuters слова президента на пресконференції.

Раніше українське посольство в Мексиці оприлюднило заяву, в якій йшлося про те, що Україна просить Мексику заарештувати лідера Росії Володимира Путіна, якщо він приїде на інавгурацію Шейнбаум.

Дипломати наголошують, що Путін є воєнним злочинцем, щодо якого є ордер на арешт за підозрою у викраденні й насильницькому переміщенні українських дітей до Росії, виданий Міжнародним кримінальним судом, юрисдикцію якого Мексика визнає.

«Цей ганебний злочин стане однією з багатьох причин, чому Путіну разом з рештою російського військово-політичного керівництва колись доведеться постати перед судом за те, що він розпочав повномасштабне вторгнення в Україну, санкціонував обстріли, розстріли, тортури, зґвалтування і пограбування українського народу. А поки що ми віримо, що мексиканський уряд у будь-якому випадку виконає міжнародний ордер на арешт, передавши його до судового органу ООН в Гаазі», – наголошує посольство.

У відомстві додали, що посольство України в Мексиці з розумінням ставиться до того, що уряд запрошує на інавгурацію представників усіх країн, з якими має дипломатичні відносини і подякували за запрошення, надіслане президенту України Володимиру Зеленському.

Раніше стало відомо, що новообрана президентка Мексики Клаудія Шейнбаум запросила Володимира Путіна на свою інавгурацію.

У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт Путіна і дитячого омбудсмена РФ Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у скоєнні воєнних злочинів – насильницьких депортацій і переміщення дітей з окупованих територій України. За офіційними даними української влади, з 24 лютого 2022 року з України до Росії депортували близько 20 тисяч дітей.

Роскомнагляд (Роскомнадзор) намагається заблокувати доступ до сайту Крим.Реалії. Безперешкодно читати Крим.Реалії можна за допомогою дзеркального сайту: https://dfs0qrmo00d6u.cloudfront.net. Також слідкуйте за основними подіями в Telegram, Instagram та Viber Крим.Реалії. Рекомендуємо встановити VPN.

Новини України