Мавка Вербинка (характеристика та аналіз героїв твору) — Василь Королів-Старий

Аналіз твору

Мавка-Вербинка. Чарівна лісова істота, яка зовні нагадує красиву тендітну дівчину. Мавка має очі кольору фіалки, довге темно-синє волосся, світло-зелені шати, білі і ніжні руки та дзвінкий голос. На день вона ховається у великому дуплі старої верби над болотом. Мавка давно живе у лісі і часто була свідком того, як мисливці ранили чи вбивали звірів. Вона завжди допомагала пораненим, кликала на допомогу своїх подруг-мавок, коли не могла впоратися сама. Батько Мавки – Лісовик.

Чорновухий Заєць. Першим побачив мисливців і попередив усіх мешканців лісу. Коли мисливці перебили йому ніжку і прострелили боки, Мавка-Вербинка надала йому першу допомогу, попросила пташок пильнувати його і відволікати мисливських собак, якщо ті вчують його запах.

Хухи. Маленькі зелені чарівні істоти, добрі і чуйні друзі Мавки, які кликали на допомогу інших Мавок. Хухи не ходили, а наче котилися лісом, мов перекотиполе.

Мавки Ясининка, Дубовинка, Вільхівка, Кленівка та Шипшиночка. Подруги Мавки-Вербинки, які жили в сусідніх лісах і допомагали пораненим звірам.

Мисливці. Молоді і старі пани, вдягнені у мисливські вбрання та зелені брилі. Від зброї мисливців постраждало багато мешканців лісу: Заєць, лисиця, родина Куріпок, Кізочка.

Лісник. Добрий чоловік, який «…ніколи не уражав звірів, поважав Лісовика, жалів і малих Хух, а її, Мавку, дуже любив. Навіть часом ставив для неї на пеньку у мисочці молочну кашку…». Лісник захистив поранену Кізочку, коли Мавка попросила про це. Коли чоловік потрапив у яму з вовком і покликав: «Рятуйте ж хоч ви мене, лісові духи!», Мавка одразу прийшла на допомогу. За свій порятунок лісник наварив чарівним мешканцям лісу величезний чавун каші з молоком.

Лісовик. Чарівна істота, батько Мавки-Вербинки. Коли прийшли мисливці, він став сумний і роздратований. Лісовик порадив дочці кликати на допомогу інших Мавок, а сам пішов попередити Водяника та Русалок. Саме Лісовик допоміг врятувати лісника: повалив дерево на вовчу яму, а його віти попадали в глибінь, тож лісник вхопився за галузки й по них видрався нагору.

Кізочка. Тікаючи від мисливців, які поранили їй ногу, вскочила в терновий кущ і не могла рушити далі. Мавка допомогла Кізочці і мусила об’явитися перед лісником, щоб він захистив тварину.

Вовки. Навідалися до лісу після мисливців і наробили багато лиха. Добрий лісник почав їх висліджувати, але сам потрапив у яму для вовків.

Новини України