Мавка Вербинка (аналіз, паспорт твору) — Василь Королів-Старий

Аналіз твору

Жанр. Літературна казка.

Час створення. 1920-ті роки.

Автор. Василь Королів-Старий (1879-1941) – український письменник.

Тема. Зображення взаємин людей та добрих фантастичних істот.

Ідея. Облагородження «нечистої сили», вчинки якої приносять людям користь; уславлення взаємодопомоги та доброти; засудження жорстокості та несправедливості.

Проблеми. Добро і зло; співчуття і турбота про інших; взаємодопомога; дружба; ставлення людини до світу природи; вибір людини.

Композиція і сюжет твору

У казці «Мавка-Вербинка» автор, як і в інших казках збірки «Нечиста сила», творчо переосмислює традиційні українські міфологічні образи (мавки, лісовики, хухи), надавши їм нового змісту. Негативні в давніх уявленнях українського народу персонажі стають у казці носіями добра, гуманності та помічниками людей у найскрутніші часи. Казка «Мавка-Вербинка» належить до чарівних казок і має міфологічне забарвлення.

Твір Василя Короліва-Старого відзначається самобутнім сюжетом, незвичайним представленням потойбічних образів, які непомітно, як можуть, допомагають лісовим звірам і людям. Починається казка з того, що мешканці лісу, звірі та чарівні істоти, дізнаються про страшну біду – прихід мисливців. Першою, хто кинувся на допомогу пораненим звірятам, була Мавка-Вербинка, яка уже не раз це робила. З нею рятують поранених інші мавки, хухи, Лісовик. Коли Мавка хотіла врятувати поранену Кізочку, їй довелося постати перед добрим лісником, щоб той допоміг. На щастя, лісник добре ставився до лісових мешканців, тому забрав Кізочку до себе і не дозволив мисливцям скривдити її. Згодом за цю послугу Мавка змогла віддячити: разом із своїм батьком Лісовиком вона врятувала лісника з ями, яку той викопав, щоб зловити вовків. Казка пронизана утвердженням добра, спонукає до роздумів, навчає робити життєвий вибір.

Експозиція. В лісі почався переляк, бо наближалися мисливці. Заєць повідомляв усіх про небезпеку.

Зав’язка. Мавка-Вербинка, яка вдень спала, прокинулася, бо почула собаче гавкання, ріжки, страшні постріли. Вона мусили спішити на допомогу пораненим звірам. Щоб усе встигнути, вона покликала подруг-мавок.

Розвиток дії. Вербинка знайшла пораненого Зайця і полегшила його страждання. У той день вона мала багато праці біля поранених.

Кульмінація. Мавка вперше показалася людині, бо мусила попросити лісника врятувати поранену Кізочку. Лісник виконав її прохання.

Розв’язка. З того часу всі лісові мешканці ще дужче полюбили лісника. Якось у ліс забігло кілька Вовків, які почали тут хазяйнувати. Лісник полював на них, викопав велику яму-пастку, але сам впав у неї. Він покликав на допомогу лісових духів, і Мавка-Вербинка, Хухи та Лісовик поспішили на допомогу та врятували лісника.

Новини України