Кислиця не прийшов на засідання Радбезу ООН. У чому причина

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця. AP

Постійний представник України при Організації Об'єднаних Націй Сергій Кислиця не прийшов на засідання Ради Безпеки ООН 25 липня під головуванням Росії. РФ на зустрічі обговорювала "проблему постачання іноземної зброї".

Про це йдеться в офіційному коментарі представництва України при ООН.

Це вже 16-те засідання Радбезу з вересня 2022 року, яке Росія скликає для розгляду "проблеми постачання зброї в Україну", зазначили в МЗС України.

"Ми не бачимо потреби бути частиною цієї постановки, цього водевілю, який відбудеться 25 числа. Це буде пропагандистське шоу", — сказав постпред України у коментарі "Голосу Америки".

Відмовою бути на засідання Україна закріпила свою принципову позицію щодо того, що РФ нелегітимно посідає постійне місце в Радбезі. "Росія не має права ні з правового, ні з морального погляду виконувати функції головуючої в Раді Безпеки", — ідеться в тексті заяви МЗС.

До того ж Україна заявила, що Росія порушила правило 20 Тимчасового регламенту Радбезу ООН.

"Як відомо, правило 20 надає Президенту Ради право на власний розсуд поступатися місцем головуючого, коли він вважає, що не повинен головувати в Раді під час розгляду конкретного питання, з яким безпосередньо пов'язаний член Ради, якого він представляє", — каже представництво України в ООН. Додають, що таке вже було в історії, а російська агресія в Україні — той випадок, коли головування Росії серйозно впливає на його розгляд в Радбезі.

На Радбезі, як зазначив "Голос Америки", виступила Карін Кнайсль, колишня міністерка закордонних справ Австрії. На її весіллі у 2018 році особисто був очільник РФ Володимир Путін.

Як ідеться в календарі Радбезу ООН, тема цього засідання була "Загрози міжнародному миру та безпеці".

У Радбезі ООН у липні головує Росія

Раніше надзвичайне засідання Радбезу скликала України — після масованої російської атаки 8 липня. Росія головувала на тому засіданні, бо з 1 липня вона головує загалом у Раді Безпеки ООН.

Україна закликає позбавити Москву місця члена Радбезу ООН, повідомив раніше постійний представник України в ООН Сергій Кислиця на своїй сторінці в соцмережі X.

Також в Організації Об’єднаних Націй визнають, що існує "висока ймовірність" того, що дитяча лікарня в Києві зазнала "прямого влучання" російської ракети. Про це раніше заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Даніель Белл на пресбрифінгу в Женеві.

Новини України