Громадянські організації закликали заборонити шпигунське ПЗ в Євросоюзі

Громадянські організації закликали заборонити шпигунське ПЗ в Євросоюзі

Організації громадянського суспільства у спільній заяві вимагають прийняття всеосяжного законодавства про заборону шпигунського програмного забезпечення на всій території ЄС, посилаючись на часті зловживання та недостатнє регулювання.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Euractiv.

"У спільній заяві у вівторок (3 вересня) організації громадянського суспільства вимагають впровадження всеосяжного законодавства про заборону шпигунського програмного забезпечення в усьому ЄС, посилаючись на широке поширення зловживань та недостатнє регулювання", — йдеться у повідомленні.

Питання регулювання шпигунського програмного забезпечення гаряче обговорюється в країнах ЄС після того, як у липні 2021 року стало відомо, що шкідливе шпигунське програмне забезпечення, зокрема ізраїльської розробки Pegasus, використовувалося для атак на політиків, журналістів та активістів.

"Ми шкодуємо, що інституції ЄС не змогли надати ефективних рішень…щодо численних повідомлень про зловживання владою та неналежне адміністрування з боку держав-членів протягом останньої законодавчої каденції", – йдеться у спільній заяві.

Організації громадянського суспільства заявили, що чинні норми щодо свободи преси є або недостатніми, або містять лазівки. Вони закликали Єврокомісію заборонити "виробництво, експорт, продаж, імпорт, придбання, передачу, обслуговування та використання шпигунського програмного забезпечення".

Така позиція далека від чинної практики урядів ЄС. "Усі держави-члени придбали або використовували одну або декілька систем шпигунського програмного забезпечення", – зазначив спеціальний комітет Європейського парламенту щодо Pegasus у травні 2023 року.

Серед підписантів заяви були Центр демократії та технологій Європи, Європейська мережа цифрових прав, Європейська федерація журналістів, Центр інформації про електронну конфіденційність, Європейська спілка громадянських свобод, ARTICLE 19, Access Now та Вікімедіа Європа.

Генеральні директорати Комісії з питань юстиції, торгівлі та внутрішнього ринку повинні координувати роботу над законодавством щодо заборони шпигунського програмного забезпечення, заявила Euractiv директорка Програми безпеки, стеження та прав людини в Центрі демократії та технологій (CDT) Сільвія Лоренцо Перес.

Європейський парламент переважною більшістю голосів підтримав Європейський закон про свободу ЗМІ (EMFA), визначальний закон про захист журналістів та свободи ЗМІ, хоча залишається занепокоєння щодо використання шпигунського програмного забезпечення для моніторингу ЗМІ.

Окрім заборони ПЗ, організації запропонували посилити діючі правила. Шпигунське програмне забезпечення регулюється в ЄС Європейським законом про свободу медіа (EMFA), директивою про конфіденційність даних (директива ePrivacy) та регулюванням експорту товарів подвійного призначення.

Зазначається, що EMFA не має "суттєвих гарантій" та "не може повністю захистити журналістів від шпигунського ПЗ".

Організації додали, що очікувані зміни до положення про електронну конфіденційність мають забезпечити "сильніші гарантії захисту конфіденційності комунікацій". Однак положення про електронну конфіденційність роками очікує на затвердження.

Зрештою групи громадянського суспільства закликали переглянути режим експортного контролю та внести поправку, щоб гарантувати, що шпигунське програмне забезпечення, вироблене в ЄС, не може "використовуватися для репресій або порушень прав людини".

"Європейська комісія не змогла розкрити інформацію щодо того, хто продає європейське шпигунське програмне забезпечення диктаторам", – заявила Euractiv у вівторок (2 вересня) член Європарламенту Маркета Грегорова.

Підписанти також закликали Раду ЄС "утриматися від впровадження широких винятків з питань національної безпеки" щодо будь-якого нового законодавства, що забороняє шпигунське програмне забезпечення.

Як повідомлялося, фінські дипломати стали об'єктами кібершпигунства за допомогою шкідливого ПЗ Pegasus, розробленого NSO Group Technologies.

Новини України