Федерація роботодавців попередила про загрози закону про промзабруднення

Федерація роботодавців попередила про загрози закону про промзабруднення

Фото: pixabay.com (ілюстративне фото) Підприємства мають модернізувати промислові установки до європейських норм за 10 років

Цілі галузі економіки, які за 10 років не зможуть модернізувати виробництво відповідно до норм ЄС, повинні будуть закритися.

Закон про промислове забруднення, який прийняла Верховна Рада, залишить Україну без промисловості вже за 10 років, якщо у нього не будуть внесені зміни. Про це заявив голова Федерації роботодавців України Дмитро Олійник у Facebook. 

Норма Закону Про інтегроване запобігання та контроль промислового забруднення №11355 змушує підприємство взяти на себе зобов’язання або модернізувати промислові установки до європейських норм за 10 років, закрити їх через цей строк. 

За словами Олійника, закон про промзабруння передбачає для екологічної модернізації промисловості часу навіть менше, ніж є у Європейському Союзі. Цілі галузі економіки, які за 10 років не зможуть побудувати з нуля нове виробництво, яке буде відповідати нормам ЄС, повинні будуть закритися, і  вже зараз вони мають зобов’язатися це зробити.   «В умовах війни, абсолютної невизначеності і відсутності будь-якого фінансування, бізнесу пропонують взяти зобов’язання за 10 років повністю перебудувати агрегати. Або — закрити. При цьому, крім гасел та рамкових норм, законопроєкт взагалі не має жодної конкретики», — зазначив голова ФРУ.   Неясно, де, на яких умовах та коли бізнес України зможе отримати доступ до фінансування. Неясно також, як вести будівництво під час воєнних дій.   При цьому, за словами Олійника, ця директива ЄС діє вже понад 14 років, і в Європі досі є установки, які отримують відступи та продовжують працювати за застарілими нормативами викидів.

Голова ФРУ наголосив, що залишки великої промисловості України — коксохімічні заводи, машинобудування, енергетика, цементна та хімічна промисловість, — опинились під ударом тотального закриття вже за 10 років. Великі бізнес-асоціації неодноразово звертались до екологічного комітету ВР та просили збільшити строк спецдозволу хоча б до 15 років.
«Замість того, аби підтримати українську промисловість, створення та збереження робочих місць в Україні, екологічний комітет підклали бомбу сповільненої дії під промислові об’єкти. І фактично поставили у невизначеність велику кількість місцевих громад, для яких велика промисловість часто виступає містоутворюючим об’єктом», — резюмував Олійник.

Нагадаємо, з початку року в Україні закрили майже 92 тисячі ФОПів, що на 54% більше, ніж за аналогічний період 2023 року. На 15% зріс показник закриття компаній — за перше півріччя 2024 року припинили діяльність понад 1,5 тисячі підприємств.

Джерело

Новини України