Дуже часто саме шампанське та інші ігристі вина подають на весілля та свята, а також на різні урочисті події. Незважаючи на те, що їх святковий, ігристий смак, безсумнівно, доповнює свята, ці вина є фантастичним вибором для повсякденного споживання, а також чудово поєднуються з їжеюрізними стравами та закусками. Розглянемо більш детально одне з найпопулярніших ігристих вин у світі — шампанське.
Що таке шампанське
Шампанське — це ігристе вино, виготовлене традиційним методом (що також називають шампанським), при якому вторинне бродіння відбувається в закритій пляшці. CO₂, один із основних побічних продуктів бродіння, не має куди діватися, тому він розчиняється у вині. Саме так утворюються бульбашки. Але спосіб виробництва — не єдиний критерій того, що юридично можна назвати шампанським; розташування також має важливе значення і саме в регіоні Шампань виробляють ці чудові вина.
Смак та аромат
Ви коли-небудь помічали, що шампанське пахне свіжоспеченим хлібом або французькою булочкою? Ця особлива якість і чудовий смак виникають завдяки тому, що воно виготовлено традиційним методом. Як зазначалося вище, вторинне бродіння відбувається всередині пляшки, що дозволяє вину мати більший контакт із дріжджами (а саме з осадом). Цей тонкий нюанс відрізняє шампанське від багатьох інших видів ігристого вина, надаючи йому кремової розкішності, якої немає в інших ігристих. Також варто відмітити інші характерні ноти, а саме ньюанси зеленого яблука, фруктів, квіткові тони.
Де виробляють шампанське
Шампанське може походити лише з однойменного регіону на півночі Франції, і воно виготовляється лише з одного або комбінації цих трьох сортів винограду – Шардоне, Піно нуар і Піно меньє (ще чотири сорти винограду, що мають історичне значення, є також дозволені, але їх використовують дуже рідко).
Якщо 100% Шардоне, шампанське є блан де блан (біле з білого); ці вина відрізняються елегантністю та витонченістю. Блан де нуар (біле з чорного) — це біле шампанське, виготовлене виключно з одного або обох сортів червоного винограду. Вони часто багатші та насиченіші, ніж блан де блан. Рожеве шампанське виробляється шляхом додавання червоного базового вина до білого до досягнення бажаного кольору. Це відбувається перед другим бродінням і є одним із небагатьох випадків у світі виноробства, коли будь-який тип рожевого вина виготовляється таким чином.
Переважна більшість продукції шампанського дому є невінтажною, або NV, тобто базове вино (термін, що використовується для опису вина перед другим бродінням) є сумішшю партій кількох урожаїв, переважно останніх трьох років або близько того. Віртуозна майстерність винороба очевидна в надзвичайній консистенції цих версій NV з року в рік. У дуже сприятливі роки, які можуть траплятися кілька разів на десятиліття, будинки «оголошують урожай» і відкладають певні партії для виготовлення марочного шампанського, причому весь сік надходить того самого року. Крім того, виробники будуть використовувати найкращі плоди з виноградників для своєї найкращої пропозиції. Вони називаються престижним кюве або тет де кюве, і найчастіше вони також є одним урожаєм.
Ще одним ключовим фактором у виробництві шампанського є витримка. Відповідно до закону, пляшки NV повинні витримуватися щонайменше 15 місяців перед випуском, принаймні 12 місяців залишатися на осаді, що залишився в пляшці після другого бродіння. Багато виноробень значно перевищують ці 15-місячні вимоги. Ефект від такої практики фантастичний. Осад надає шампанському чудовий смак і структурну складність, надаючи хлібні нотки, схожі на печиво, і кремове відчуття в роті, яке створює чудовий контраст із високою кислотністю шампанського. Для марочних шампанських мінімальний термін витримки становить три роки, хоча більшість виробників перевищують цю цифру.
Перед розливом у пляшки, звичайно, для прозорості необхідно видалити осад. Це називається дегоржуванням, і оскільки в процесі втрачається трохи шампанського, пляшку потрібно доповнити резервним вином, яке називається лікером d’expédition. Винороб додасть до лікеру достатню кількість цукру (що називається дозуванням), щоб досягти бажаного рівня солодкості для кінцевого продукту.
Коли пити шампанське
Шампанське є класичним для супроводу великих та урочистих подій, але воно також чудово поєднується з різними стравами, тому може бути чудовим варіантом для вечері. Також це чудовий аперитив. Тому не потрібно шукати особливих випадків для шампанського, оскільки шампанське може зробити навіть звичайний день особливо приємним:)