Чорна кава може бути приготована та смакувати по-різному, та одні з найпопулярніших варіантів – це американо та фільтр-кава. На перший погляд, вони можуть здатися схожими — обидва напої мають більший об’єм та легшу консистенцію порівняно з еспресо.
Однак їх методи приготування кардинально відрізняються, що безпосередньо впливає на смак, текстуру та аромат. Різниця між ними також глибша, аніж просто спосіб приготування: давайте досліджувати, як саме метод заварювання впливає на текстуру, аромат і смак і чим відрізняються ці два напої.
Основна відмінність полягає в тому, що американо готують, додаючи гарячу воду до еспресо, тоді як фільтр заварюється шляхом повільного протікання води через мелену каву. Щоб краще розібратися, розглянемо кожен із цих способів детальніше.
Що таке американо?
Це напій, який ми отримуємо шляхом додавання гарячої води до еспресо. Загалом немає єдиного стандарту щодо співвідношення води та кави. Класичне співвідношення — 1:2 (одна частина еспресо на дві частини води) або навіть більше. У кав’ярнях можуть використовувати більш розбавлені варіанти — до 1:15, залежно від інтенсивності еспресо та вподобань гостя.
В Австралії та Новій Зеландії популярним є напій long black, який має ті самі інгредієнти, але відрізняється способом приготування. У long black спочатку наливають гарячу воду, а потім в неї додається еспресо. При цьому еспресо готують за допомогою професійної кавомашини: змелюється кава в зернах еспресо та через кавову таблетку пропускається гаряча вода під тиском 8-10 бар.
Існує поширена версія, що цей метод приготування з’явився під час Другої світової війни. Американські солдати в Італії вважали еспресо надто міцним і гірким, тому місцеві бариста почали розбавляти його гарячою водою, щоб наблизити смак до звичної для них фільтр кави.
У США під назвою «чорна кава» зазвичай розуміють фільтр, тоді як у Європі цей термін частіше означає кава американо.
Що таке фільтр-кава?
На відміну від еспресо, який готується під тиском, кава для фільтру заварюється шляхом повільного протікання гарячої води через шар змеленої кави. При цьому зернова кава змелюється досить грубо, помел нагадує фракцію “морської солі або тростинного цукру”. Напій фільтрується природним шляхом, вода протікає під дією гравітації без високого тиску, що дає змогу краще розкрити особливості та смаковий профіль зерна. Зазвичай фільтр каву готують через спеціальну фільтр кавомашину, в якій вода дозовано подається, проте також до фільтр кави можна віднести й ручні альтернативні методи заварювання, як у воронках V60, Chemex, Kalita, Dotyk та ін.
Основні відмінності
Попри схожий зовнішній вигляд, ці два напої мають суттєві відмінності:
Американо |
Фільтр |
|
Метод приготування |
Додають воду до еспресо |
Гаряча вода проходить через каву повільним шляхом |
Тиск під час заварювання |
Високий |
Натуральна екстракція під дією гравітації |
Кількість води |
120-250 мл |
200-300 мл |
Смак |
Інтенсивний, але менш концентрований, ніж еспресо |
Чистий, збалансований, м’який |
Тіло напою |
Щільніше, оксамитове |
Легке, більш водянисте |
Кислотність |
Менш виражена через розбавлення |
Часто виражена, залежить від зерна |
Аромат |
Більшою мірою втрачається через розбавлення |
Яскравіший, більш складний |
Фільтр є більш передбачуваним у приготуванні, тоді як еспресо може суттєво відрізнятися на смак через велику кількість змінних факторів: температура та вологість повітря, помел, чистота обладнання, тиск води в еспресо-машині. Водночас фільтр має менш концентровану екстракцію, що робить її більш стабільною, при цьому смак кави буде однаковий від першого до останнього ковтка.
Якщо ви любите напій з насиченою текстурою та легкою гірчинкою, американо стане оптимальним вибором. Якщо для вас важливим є збалансованість та чистота смаку в напої, тоді варто спробувати фільтр. І звісно, найкращий спосіб визначити свій улюблений напій – це експериментувати та досліджувати!