Байден не говоритиме з Путіним, якщо той «не змінить курс в Україні»

Президент США Джо Байден на моніторі камери на пресконференції у Вашингтоні, США, у четвер, 11 липня 2024 р. . Getty Images/Graeme Sloan

Президент Джо Байден не буде проводити прямі переговори з російським очільником Володимиром Путіним, якщо той не змінить свою поведінку, зокрема в Україні.

Про це американський лідер сказав під час пресконференції за підсумками саміту НАТО у Вашингтоні.

"Чи готовий Путін розмовляти? Я не готовий розмовляти з Путіним, якщо Путін не готовий змінити свою поведінку", — сказав Байден.

За його словами, війна Росії проти України, яка триває понад два роки, "заподіяла жахливої шкоди та призвела до людських втрат".

Байден також сказав, що росіяни "як чорт брешуть про те, що відбувається. Тому ідея про те, що ми зможемо фундаментально змінити Росію… малоймовірна. Але одне можна сказати напевно: якщо ми дозволимо Росії досягти успіху в Україні, вони" не зупинятися на Україні".

Заяви Байдена про президентські вибори у США

Джо Байден заявив, що його кандидатура на президентських виборах сильніша за кандидатуру Дональда Трампа.

"Я думаю, що я найбільш кваліфікований, щоб перемогти його, щоб балотуватися на пост президента: я переміг його один раз і я зроблю це знову", — сказав чинний американський президент.

Голову Білого дому запитали, чи вважає він, що віцепрезидентка Камала Харріс має достатню кваліфікацію, щоб виконувати обов’язки президента. Він ствердно відповів, пославшись на її професійну компетентність.

Заяви Байдена про Трампа

Імовірний суперник нинішнього президента, республіканець Дональд Трамп не буде відданий захисту країн НАТО, додав Джо Байден, наголосивши на зобов'язаннях США перед західним альянсом.

"Мій попередник ясно дав зрозуміти, що він не має зобов'язань перед НАТО. Він дав зрозуміти, що не відчуває зобов'язання дотримуватися П'ятої статті (Статут НАТО — Ред)", — сказав Байден на пресконференції.

Він наголосив, що Сполучені Штати "не можуть ізолювати себе від світу" і запевнив, що під його керівництвом Вашингтон не відмовиться від підтримки України, додавши, що сильний Трансатлантичний альянс необхідний для безпеки Америки.

Байден зазначив, що європейські союзники говорили йому під час саміту НАТО, що він має перемогти Дональда Трампа і що друге президентство Трампа буде "катастрофою".

"Я чув, як вони говорили: ви повинні перемогти", — сказав Байден.

Заяви Байдена про Ізраїль

Байден підкреслив, що війна між Ізраїлем і Газою має закінчитися зараз, повідомивши журналістам, що його план припинення вогню в Газі був узгоджений як Ізраїлем, так і палестинським угрупуванням ісламізму ХАМАС, але додав, що ще залишилися нерозв'язані питання.

"Цей план тепер узгоджено як Ізраїлем, так і ХАМАСом. Тому я відправив свою команду до регіону, щоб доопрацювати деталі", — сказав Байден.

"Це складні та важкі питання. Ще є прогалини, які потрібно закрити. Ми досягаємо прогресу. Тенденція є позитивною. Я сповнений рішучості завершити цю справу і покласти край цій війні, яка має закінчитися зараз", — додав Байден.

Новини України