40 країн уже приєдналися до Міжнародної коаліції з повернення українських дітей — Лубінець

Омбудсмен України Дмитро Лубінець під час спецдоповіді «Переопилені. Системна російська політика знищення української ідентичності дітей», 16 липня 2024 року. Дмитро Лубінець/Telegram

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що до складу Міжнародної коаліції з повернення викрадених Росією українських дітей вже входять 40 країн.

Як повідомляють кореспонденти Укрінформу, про це Лубінець сказав 16 липня, презентуючи спеціальну доповідь "Переопилені. Системна російська політика знищення української ідентичності дітей".

На заході були міжнародні партнери, дипломатія, медіа та громадськість.

"Цьогорічна спецдоповідь — про стратегічний вимір геноцидної політики РФ. Під приводом «оздоровлення» й «лікування» росіяни примусово вивозять наших дітей, піддаючи мілітаризації та перевихованню. Ціль таких дії – повністю знищити українську ідентичність у наших дітях", — наголосив омбудсмен під час свого виступу.

Коаліція з повернення дітей

На початку лютого 2024 року керівник Офісу президента України Андрій Єрмак і міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі запустили роботу Міжнародної коаліції з повернення українських дітей. На початку червня перша леді Олена Зеленська говорила, що до коаліції вже приєдналися 37 країн. На Саміті миру у Швейцарії ЄС став спостерігачем у коаліції.

Що відомо про викрадення Росією українських дітей

Уповноважена президента з прав дитини Дар'я Герасимчук раніше інформувала, що станом на кінець березня 2023 року українській владі точно відомо про понад 19,5 тисяч дітей вивезених з ТОТ до Росії, але їх складно точно підрахувати через окупацію.

5 квітня 2023 року 49 країн світу у спільній заяві засудили РФ за організацію засідання Радбезу стосовно нібито правових підстав викрадення українських дітей з тимчасово окупованих територій. Велика Британія заблокувала трансляцію виступу російської уповноваженої з прав дітей Львової-Бєлової на ресурсах ООН, закликавши її відповідати за свої дії перед судом в Гаазі.

В Офісі генпрокурора вказали, що єдиного прозорого алгоритму чи механізму, який дає можливість повертати депортованих до Росії українських дітей, на сьогодні немає.

17 березня 2023 року МКС видав ордер на арешт Путіна та Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації та переміщенні українських дітей.

Новини України